Index Vakbarát Hírportál

Rombolók, több száz Tomahawk és a vegyi fegyverek

2013. augusztus 31., szombat 08:41 | aznap frissítve

Update: Obama döntött, szerinte katonai akciót kell indítani, de ehhez felhatalmazást kér a kongresszustól.

Az ENSZ vegyifegyver-szakértői elhagyták Szíriát, de Barack Obama amerikai elnök még nem hozott végső döntést az esetleges beavatkozásról, miközben már öt, több száz Tomahawkkal felszerelt romboló is készenlétben áll a szíriai partok közelében a Földközi-tengeren, hamarosan pedig egy partaszállításra alkalmas hajó is csatlakozik hozzájuk.

Az augusztus 21-i vegyifegyver-támadás után minden korábbinál közelebb került egy esetleges szíriai beavatkozás. Az Egyesült Államok folyamatosan próbált minél szélesebb körű nemzetközi támogatást szerezni egy beavatkozáshoz, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsában nem közeledtek az álláspontok. Oroszország és Kína ellenez bármilyen katonai akciót, és a BT-ben szavazásra sem tűzték David Cameron katonai beavatkozást is magában foglaló határozati javaslatát.

A hét elején még amerikai források arról beszéltek, hogy ennek ellenére már akár csütörtök éjjel megindulhat a katonai akció, azonban a brit parlamentben David Cameron miniszterelnök váratlan ellenállásba ütközött, így az Egyesült Államok legfontosabb szövetségese biztosan kimarad a támadásból. Obama ezzel elsősorban a franciákra támaszkodhat, miután François Hollande elnök jelezte, a britek nélkül is részt vesznek egy beavatkozásban.

Az biztosnak tűnt, hogy addig nem indul támadás, amíg az ENSZ vegyifegyver-szakértői az országban vannak. Ugyanakkor pénteken befejezték a hétfőn megkezdett vizsgálataikat, és már Libanon felé el is hagyták Szíriát. Több forrás korábban azt feltételezte, hogy azért hozták előre szombatra az eredetileg vasárnap esedékes távozásukat, mert már akár vasárnap indulhat a Szíria elleni akció.

Az ellenőrök a lehető leggyorsabban jelentenek Ban Kimun ENSZ-főtitkárnak. A Reuters szerint már tudhatják az első vizsgálati eredményeket a vegyifegyver-támadás helyszínén gyűjtött minták alapján. Ezeket a teszteket már a damaszkuszi szállodában elvégezhették. Ban Kimun azt mondta, hogy a Biztonsági Tanács elé tárja az eredményt, de várni akar egy végső jelentés elkészüléséig. A BBC szerint legalább egy hétbe beletelhet, amíg elkészül a végső jelentés a vegyi támadásról, amit egyelőre lehallgatott telefonbeszélgetések, hírszerzési információk és videofelvételek bizonyítanak.

A szíriai rezsim már jelezte, hogy semmilyen „részleges eredményt" nem tekint véglegesnek, és az is kérdéses, a Biztonsági Tanácsban szavazhatnak-e egy előzetes megállapítás alapján. Az ugyanakkor így is biztos, hogy Oroszország és Kína várható vétója miatt ENSZ-felhatalmazás nem születik egy katonai beavatkozáshoz.

A szintén beavatkozáspárti törökök már arról beszéltek, hogy „jövő péntekig" várható az akció, de más források szerint az ENSZ-ellenőrök távozásával már a hétvégén megindulhat. Nem tudni, meddig várna Obama egy felhatalmazás nélküli akcióval, de az amerikai elnöknek jövő hét közepén a szentpétervári G20-csúcsra kell utaznia.

Miután John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken hírszerzési adatokra hivatkozva 1429 áldozatról beszélt a korábbi damaszkuszi gáztámadás kapcsán, Obama azt mondta, lehetőségek egész sorát veszik éppen sorra. Konkrét ígérete az volt, hogy amerikai katona nem lép majd szíriai földre, az esetleges katonai akció korlátozott, sebészi pontosságú lesz. Az amerikai elnök Izraelt és Jordániát említette a térségből, mint olyan államokat, amelyeket megrémített a vegyi fegyverek használata.

Rovatok