Index Vakbarát Hírportál

Távoztak az ENSZ-ellenőrök, felkészül Amerika

2013. augusztus 31., szombat 07:50 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok készen áll a Szíria elleni katonai akció megkezdésre, mivel az ENSZ ellenőrei távoztak az országból. A vegyifegyver-szakértők szombatra elhagyták Szíriát Libanon felé, így szabad az út Barack Obama és szövetségesei előtt. Az amerikaiak szigorúan korlátozott akcióról beszélnek, amivel megtorolhatják majdnem 1500 ember tíz nappal ezelőtti elgázosítását.

Átlépték a libanoni határt az ENSZ vegyifegyver-szakértői, ezzel elhagyták Szíria területét – írja a BBC. A négynapos vizsgálat lezárultával megnyílt az út azelőtt, hogy az Egyesült Államok bármilyen – Barack Obama elnök által „korlátozottnak” nevezett – támadást indítson a szír rezsim ellen. Obama pénteken elmondta, amerikai katona biztos nem lép majd szír területre, de még nem hozták meg a végső döntést a támadás formájáról, sőt pontos idejéről sem.

Az azonban biztos, hogy a Földközi-tengeri amerikai hajórajhoz csatlakozott a USS San Antonio is. Ez egy partra szállításra is alkalmas hajó, ami képes helikopterek szállítása mellett akár 800 katona partra kiszállítására is. Azt azonban nem tudni, tartózkodik-e nagyobb tengerészgyalogos erő a fedélzeten.

John Kerry amerikai külügyminiszter szintén pénteken hírszerzési adatokra hivatkozva 1429 áldozatról beszélt a korábbi damaszkuszi gáztámadás kapcsán. Obama pedig kijelentette, „nem fogadhatunk el egy olyan világot, ahol nők és gyerekek és ártatlan civileket gázosítanak el”. A szír kormány hazugságnak minősítette az augusztus 21-én történtekről állított számokat. Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet korábban 355-re tette az áldozatok számát.

Azonban azzal, hogy az ENSZ-szakértők távoztak, még korántsem világos minden. A BBC szerint ugyanis két hétbe is beletelhet, amíg elkészül a végső jelentésük a vegyi támadásról, amit egyelőre lehallgatott telefonbeszélgetések, műholdas felvételek és százas nagyságrendű videofelvétel bizonyít. Az amerikaiak viszont az ellenőrök távozásához kötöttek bármilyen katonai akciót, amihez Franciaország és Törökország is látványosan csatlakozott. A helyzetet árnyalja, hogy a Reuters és az Ipsos közvélemény-kutatásából kirajzolódik, hogy az amerikaiak 53 százaléka még elutasítja a beavatkozást, bár a számuk folyamatosan csökken.

A brit parlament azonban elutasította a részvételt, ami miatt kisebb kormányválság is kialakult. Ugyanis tíz kormánytag nem szavazott a Telegraph szerint, öten közülük valószínűleg távozni is kényszerülnek majd a kormányból. Alan Duncan, David Gauke és Steve Webb például nem akarták megszakítani a szabadságukat a szavazás miatt – írja a brit lap.

Bassár el-Aszad szövetségese, Oroszország a fenti államokkal ellentétben szilárdan áll Szíria mellett: „bármilyen egyoldalú katonai akció, ami megkerüli az ENSZ Biztonsági Tanácsát, a nemzetközi jog közvetlen megsértése” lenne – áll egy orosz közleményben. Aszad mindent megtesz, hogy maga mellett tartsa az oroszokat. Az Independent szerint az elnök nagybátyja, Mohammed Mahlúf maga intézi Moszkvában a kifizetéseket, így katonás rendben folyik be a pénz az orosz fegyverexportőrhöz, a Roszoboronexporthoz. Tehát Oroszország ellenállása és Kína passzivitása miatt az ENSZ BT-n keresztül esélytelen egy támadást jóváhagyó határozat elfogadása. A helyzet kilátástalanságáról itt olvashatja korábbi cikkünket.

Közben a szomszédos országok is készülnek egy kiszélesedő konfliktusra. Törökország, Irak, Jordánia és Libanon már eleve nehezen látja el azt a többszázezer menekültet, akik a háború miatt érkeztek, a várható bombázások miatt a létszám csak növekszik. Libanonban sok múlik a Hezbollah reakcióján, vajon elkezdi-e lőni a szomszédos Izraelt a légitámadás miatt. Izrael erre már felkészült, ütegeket mozgatott a határra. A CNN szerint ráadásul Izraelben mindenki gázmaszkokat vásárol. Jordánia azért fél, mert támogatja Aszad megdöntését, a szaúdiak rajtuk keresztül csempészik a fegyvereket a felkelőknek és az amerikaiakkal eleve szoros szövetségben állnak. Irak pedig ellenzi az amerikai intervenciót, félve az ország további megosztottságától.

Rovatok