Index Vakbarát Hírportál

Aszad nyomul, az ENSZ toporog

2013. szeptember 3., kedd 16:38 | aznap frissítve

Washington otthon szavazásra, Berlin a G-20-ra vár, az ENSZ még a vegyi mintákat elemzi. A vegyi támadásról fontos adatokat adhat egy kölföldre szökött szíriai igazságügyi orvosszakértő. Fontos fejlemény, hogy a republikánus házelnök kiállt a katonai akció mellett, ez lökést adhat Barack Obamának a beavatkozásról a képviselőházban tervezett szavazáson.

Az Egyesült Államokban tovább folyik a kongresszus meggyőzése a jövő héten esedékes szavazás előtt, amihez Barack Obama elnök pedig fontos támogatókat szerzett kedden. John Boehner republikánus házelnök bejelentette, támogatja Obama döntését. Szerinte az Egyesült Államok szövetségeseinek tudniuk kell, hogy lépnek, amikor szükséges, ellenségeiknek pedig látniuk kell, hogy nem hagynak szó nélkül a vegyi támadáshoz hasonló tetteket. A képviselőházi demokratákat vezető Nancy Pelosi is kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak válaszolnia kell a vegyi támadásra.

Obama kedden közölte: biztos abban, hogy Aszad hajtotta végre a vegyifegyveres támadást, ezért abban is biztos, hogy a kongresszus jóvá fogja hagyni a beavatkozást. Az amerikai elnök szerint hosszabb távú stratégiájának lényege, hogy az ellenzéket katonailag is megerősítik majd – közölte a Reuters. Délután John Kerry külügyminisztert, Chuck Hagel védelmi minisztert és Martin Dempsey vezérkari főnököt is meghallgatja a szenátus külügyi bizottsága. Zárt ajtók mögött pedig szenátoroknak és képviselőknek újabb részletes tájékoztatást tartanak a helyzetről.

Ban Kimun ENSZ-főtitkár sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szíriai vegyi támadások helyszínein gyűjtött minták szerdáig megérkeznek a vizsgálatok elvégző független laboratóriumokba. Hozzátette, hogy ha a vizsgálatok kiderítik, hogy vegyi fegyvereket vetettek be Szíriában, akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsának egységesen kell fellépnie. Ban Kimun szerint a katonai fellépés csak önvédelemként vagy a BT felhatalmazásával fogadható el.

Aszad előrenyomult

Stratégiai jelentőségű győzelmet értek el Bassar al-Aszad erői a szíriai elnök ellen harcoló felkelőkkel szemben az ország északi részén – tudatta a Reuters az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (SOHR) helyi forrásaira hivatkozva.

Ezzel az elnök erői utánpótlási útvonalat biztosíthatnak a hadsereg által ellenőrzött tengerparti terület és azok között a csapatok között, amelyek eddig csak szigetszerűen uraltak bizonyos pontokat a döntően felkelők kezében lévő területen.

Igaz, a felkelők beszámolói szerint a harcok még nem értek véget Idlíb tartományban: Ariháért még folynak a harcok. A település kulcspozíciót foglal el, miután az ország északi részén haladó főútvonal mentén fekszik, így a hadsereg utánpótlásának biztosításához Aszad erőinek ezt is meg kellene szerezni.

A szíriai hadsereg azóta vett újabb lendületet, hogy kiderült: ellentétben a múlt heti elszánt nyilatkozatokkal koránt sincs küszöbön egy nemzetközi katonai beavatkozás Szíriában, így Aszadnak továbbra is kizárólag a felkelőkkel kell szembenéznie.

A beavatkozás nem csak azon bukott meg, hogy az ENSZ BT – az orosz és kínai vétó miatt – nem tudott ilyen értelmű határozatot hozni, de azon is, hogy a brit parlament leszavazta azt a javaslatot, amely értelmében akár az ENSZ BT felhatalmazása nélkül is részt vettek volna egy Aszad elleni büntetőakcióban az Egyesült Államokkal és Franciaországgal közösen.

Az egyelőre még lebegtetett beavatkozás közvetlen oka az a vegyifegyver-támadás volna, amelyet Washington és Párizs szerint Aszad erői hajtottak végre a civilek ellen Damaszkusz mellett augusztus 21-én, 1426 ember, köztük 429 gyermek halálát okozva. Az ENSZ ellenőrei a helyszínről mintákat gyűjtöttek be a szarintámadás túlélőinek vizeletéből és hajszálaiból. (Arról, hogy a holttesteket is vizsgálták volna, eddig még nem szóltak hírek.) Az ENSZ még folytatja a Szíriából elhozott minták elemzését.

A szíriai ellenzék azt állítja, hogy Törökországba menekült egy igazságügyi orvosszakértő Szíriából, írja a Reuters. Abdeltawwab Shahrournak állítólag bizonyítékai vannak arról, hogy a rezsim vegyi fegyvert vetett be márciusban Aleppo közelében, és ezeket be is fogja mutatni. Abban a támadásban több mint húszan haltak meg.

Merkel a G-20-ban bízik

A német kancellár korábban is jelezte, hogy országa nem venne részt egy ENSZ felhatalmazás nélküli akcióban. Angela Merkel szerint az eddig hiányzó nemzetközi konszenzust a G-20 csütörtökön kezdődő, szentpétervári csúcstalálkozóján kellene megteremteni. A harcoktól való távolmaradását Merkel azután is fenntartotta, hogy tegnap a német titkosszolgálat is részletes beszámolójában jelezte: a szarintámadásra vélhetően csak Aszadnak volt lehetősége, az ellenzéknek nem állt rendelkezésére ilyen fegyver.

Az oroszországi rendezvényen a házigazda Vlagyimir Putyin mellett Barack Obama is részt vesz majd. Kettejük négyszemközti találkozójára azonban nem kerül sor. Az amerikai elnök korábban már lemondta a szentpétervári csúcs elé tervezett moszkvai útját, de a történelmi fővárosban sem kíván külön tárgyalni orosz kollégájával: helyette civil szervezetekkel és melegjogi csoportokkal találkozik. Az LGBT-közösség orosz képviselőit először fogadja az amerikai elnök.

A szír nagykövet Moszkvára ijesztett

Az Aszad-rezsimet továbbra is Szíria hivatalos képviselőjeként elismerő Moszkva korábban is vitatta, hogy a vegyifegyverrel elkövetett támadások mögött a szíriai vezetés állna. A Kreml szerint a támadásról szóló híresztelések – vagy akár egy provokatív vegyi támadás – sokkal inkább az ellenzék érdekében állt, tudván, hogy ezzel jó eséllyel elérheti, hogy a nyugati erők beavatkozzanak Aszaddal szemben.

Ezzel összhangban Szíria moszkvai nagykövete kedden megerősítette ezt az álláspontot, felhívva a figyelmet, hogy a támadásról szóló hírek azután kaptak nagy teret, hogy Aszadék több ponton katonai áttörést értek el a lázadókkal szemben. Riad Haddad szerint Oroszországnak súlyos terrorista támadásokkal kell a jövőben szembenéznie, ha a fegyveres lázadók hatalomra jutnak Szíriában.

Támadás, közös gyakorlat, vagy nem

Eközben tovább bonyolódik Szíria felé kilőtt két „ballisztikus objektum” története. A Földközi-tenger keleti részén az orosz radarok két rakétagyanús tárgyat észleltek. Először Izrael és az Egyesült Államok visszautasította a vádat, később Izrael elismerte, hogy rakétavédelmi tesztet hajtott végre, közösen az amerikaiakkal. Később azonban amerikai katonai források tagadták az NBC Newsnak, hogy az Egyesült Államok flottája is közvetlenül részt vett volna a délelőtti izraeli rakétaelhárító-gyakorlatban, amit egyébként rutinműveletnek neveztek.

A Reuters szerint Izrael a Nyíl rakétavédelmi rendszert tesztelte, de erről senkinek sem szólt előre. A kilövéssel Szíria és Irán ballisztikus rakétáinak kivédését imitálták. Izraeli források azt mondták, hogy a Nyíl teszteléséről mindig jó előre döntenek, és általában észrevétlenül végre is hajtják. Most a kiélezett feszültség miatt figyelhettek fel azonnal a gyakorlatra.

Rovatok