Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: Nem számít, hogy meleg vagy!

2013. szeptember 7., szombat 15:22

"A homoszexualitásod nem számít. Így vagy úgy mindannyian Isten gyermekei vagyunk, ezért a jócselekvés útján kell haladnunk" - mondta Ferenc pápa a telefonba annak a meleg francia férfinak, aki azért írt neki levelet, mert nehezen tudta összeegyeztetni vallását szexuális orientációjával - írja a Huffington Post.

A 25 éves toulouse-i férfi, Christopher Trutino azt mondta, hogy elbizonytalanították a viták, amelyek a melegházasság legalizálása miatt alakultak ki hazájában. "Megkaptam a leveled. Bátornak kell maradnod, higgy, imádkozz és legyél jó" - mondta a pápa a kilenc perces spanyol nyelvű beszélgetés alatt. Trutino szerint a beszélgetés azzal ért véget, hogy a pápa arra kérte őt: imádkozzon érte, cserébe, ígérte, ő is ugyanezt fogja tenni.

Míg Ferenc elődje, XVI. Benedek a melegjogok radikális ellenzője volt, az új pápa többször nyitottabbnak mutatkozott a melegek ügyében. Legutóbbi Brazíliai utazásán például azt mondta: „ha egy meleg Istent keresi, ki vagyok én, hogy megítéljem őt?”.

Álláspontja ennek ellenére azért meglehetősen összetett: a pápa úgy érvelt, hogy a melegeket a társadalomnak teljes mértékben el kell fogadnia, bár maga a homoszexualitás az evangélium alapján bűnnek számít. A pápa szerint továbbá a a homoszexualitás politikai célzatú propagálásával is baj van, emögött többek között a szabadkőműveseket sejti.

Nem ez az első eset, hogy valakit csak úgy felhív a pápa. Augusztusban egy tizenkilenc éves fiút hívott fel a katolikus egyház feje, mert a fiú korábban levelet írt neki. A mérnökhallgató elmondta, hogy „nevettek és viccelődtek” a nyolcperces beszélgetés alatt. A pápa felajánlotta neki azt is, hogy tegeződjenek, mert „Jézus és a tanítványai is tegezték egymást”.

Elődjétől, XVI. Benedek pápától eltérően Ferenc szívesen ragad telefont: alkalomadtán felhívja barátait, de arra is volt példa, hogy újságírókat tárcsázott, hogy beteg hozzátartozóik iránt érdeklődjön. Miután pápává választották, személyesen hívta fel azt a Buenos Aires-i újságosstandot, ahol előfizetéseit intézte, hogy jelezze, egy ideig nem lesz az argentin fővárosban, így nem kéri a lapokat.

Rovatok