Index Vakbarát Hírportál

ENSZ-jelentés: A szíriai kormány használt vegyi fegyvert

2013. szeptember 12., csütörtök 16:45

A szíriai kormány irányába mutatnak a vegyifegyver-támadásról gyűjtött bizonyítékok, nyilatkozta több ENSZ-diplomata a Foreign Policynek. A jelentés nem mondja ki egyértelműen, hogy a kormány felelős az augusztus 21-i támadásért, de a vizsgált bizonyítékok a diplomaták szerint erősen azt sugallják, hogy a kormány és nem a lázadók felelősek érte. A jelentésről hétfőn számol be a vizsgálóbizottság Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak.

A szíriai kormány ellen lázadók szerint augusztus 21-én a kormány vegyi fegyvert vetett be Damaszkusz közelében egy lakónegyedben. A támadásnak ezernél is több áldozata lehet, és számtalan brutális videó kering az intereneten a támadás borzalmairól.

„Tudom, hogy nagyon gazdag bizonyítékokat gyűjtöttek össze – orvosbiológiai és környezeti bizonyítékokat is –, és beszéltek áldozatokkal, orvosokkal és ápolókkal” – mondta egy nyugati tisztviselő. „Úgy tűnt, hogy örültek a rengeteg bizonyítéknak, amit össz tudtak szedni” – tette hozzá a diplomata, aki nem nevezte meg, hogy pontosan milyen vegyi fegyverek jelenlétéről szól a még titkos jelentés.

Szíria eközben bejelentette, hogy vegyi fegyvereit nemzetközi ellenőrzés alá helyezi, de a kormány hangsúlyozta, hogy ennek semmi köze az esetleges amerikai katonai beavatkozáshoz. „Szíria Oroszország miatt helyezi nemzetközi ellenőrzés alá vegyi fegyvereit. Az Egyesült Államok fenyegetései nem befolyásolták a döntést" – mondta Bassár el-Aszad szíriai elnök. Barack Obama amerikai elnök korábban azt mondta, hogy nem támadják meg az országot, ha a szíriai kormány valóban átadja a vegyi fegyvereit.

Nincs jó és nincs rossz

Egy másik ENSZ-vizsgálat eredménye szerint a felkelők és a kormányerők is tömegesen követtek el háborús bűnöket. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által megbízott vizsgálóbizottság szerint Bassár el-Aszad elnök erői május és július közt nyolcszor mészároltak le civileket, kórházakat támadtak, valamint kínzásokat és nemi erőszakot követtek el a polgárháború során.

A felkelők a jelentés szerint egy mészárlásért, valamint emberrablásokért, kínzásokért, kivégzésekért és lakónegyedek lövetéséért is felelősek. A bizottság további kilenc feltételezett tömegmészárlást vizsgál a fentieken túl, amelyek megtörténtét, illetve az elkövetők kilétét még nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

Mivel a dokumentum csak a július 15-ig elkövetett cselekményeket vizsgálta, az augusztus 21-i, Damaszkusz környékén végrehajtott feltételezett gáztámadással kapcsolatban nem tartalmazott megállapításokat. Erről a támadásról szól a még titokban tartott jelentés.

Az emberi jogi vizsgálóbizottság jelentése szerint a szíriai konfliktusban meghaltak többsége konvencionális fegyverekkel elkövetett „jogszerűtlen emberölés" áldozata lett. A világszervezet adatai szerint eddig több mint 100 ezren haltak meg a két és fél éve tartó harcok során.

A szíriai helyzetről bővebben itt olvashat.

Rovatok