Index Vakbarát Hírportál

Bosznia-Hercegovina NATO-tag lehet

2013. szeptember 12., csütörtök 00:05

A NATO már kaput nyitott Bosznia-Hercegovina előtt, a helyi döntéseken múlik, hogy megtegyék azokat a lépéseket, amelyek az ország belépéséhez szükségesek – mondta Merle D. Hart, a NATO szarajevói parancsnokságának vezetője a szarajevói Butmir táborban tartott sajtótájékoztatóján.

A dandártábornok elmondta: a szarajevói NATO-parancsnokság a közelmúltban készített közvélemény-kutatást arról, hogy felmérjék Bosznia-Hercegovina társadalmi és politikai helyzetét, valamint a lakosság NATO-ról alkotott képét. Ez a felmérés azt mutatja: erős támogatottsága van annak, hogy az ország csatlakozzon a NATO-hoz, az is kiderült ugyanakkor, hogy az emberek nem rendelkeznek a szükséges információkkal a NATO-ról, illetve arról, hogy milyen haszna van a NATO-tagságnak.

A NATO szarajevói parancsnoka szerint ezért is fontos, hogy például a szlovének, a magyarok és más környékbeli országok is megosszák a NATO-val kapcsolatos tapasztalataikat, és hogy a helyi emberek megértsék: az Európai Unió és a NATO azért van Szarajevóban, hogy segítsen. Arra törekszik, hogy ebben „a gyönyörű országban” szociális és gazdasági területen is jelentős fejlődés induljon el, hogy az országban emelkedjen az életszínvonal, és demokratikusabbá, átláthatóbbá váljon a társadalom.

Merle D. Hart kiemelte: a NATO szarajevói parancsnokságán azon dolgoznak, hogy Bosznia-Hercegovina NATO-partnerré, NATO-taggá váljon, belépjen az Európai Unióba, csatlakozzon az euro-atlanti együttműködéshez.

Bosznia-Hercegovinában korábban a NATO, 2004 óta pedig a NATO és az Európai Unió boszniai békefenntartó ereje (EUFOR) közösen vállal szerepet az ország stabil biztonsági helyzetének megőrzésében, a helyi fegyveres erők képességeinek fejlesztésében.

Rovatok