Index Vakbarát Hírportál

Washington fegyvert ad a szír ellenzéknek

2013. szeptember 12., csütörtök 07:22

Elsősegélycsomagok, kommunikációs eszközök és gépkocsik mellett lőszert és lőfegyvereket szállít Washington a szíriai felkelőknek – írta szíriai ellenzéki és CIA-ből származó forrásokra hivatkozva a Washington Post. A lap szerint a CIA két hete kezdte meg a szállításokat.

   000 Nic6244227

Az Egyesült Államok eközben láthatóan kihátrált a korábban elkerülhetetlennek vélt közvetlen katonai beavatkozás lehetőségéből. A Bassár al-Aszad ellen harmadik éve küzdő felkelők melletti katonai kiállás nemcsak azzal futott zátonyra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa az orosz és kínai vétó miatt nem jutott konszenzusra, de azzal is, hogy a beavatkozást – amelyre Washington az ENSZ BT megkerülésével is késznek mutatkozott – elutasította a brit parlament is.

Moszkva kompromisszumként azt javasolta, hogy Szíria adja át vegyifegyver-készletét nemzetközi ellenőröknek. Damaszkusz erre késznek mutatkozott, ahogy arra is, hogy aláírja azt a nemzetközi egyezményt, amely tiltja a vegyi fegyverek használatát.

Washington korábban az esetleges beavatkozást azzal indokolta, hogy Aszad erői 1429 civil, köztük 426 gyermek életét követelve vegyi fegyvereket vetett be Damaszkusz mellett augusztus 21-én. Szíria visszautasította a vádat.

A Kreml sokallja

Moszkva szerint a vegyi fegyveres támadásokról szóló hírek vagy megbízhatatlanok, vagy olyan akciókról szólnak, amelyek mögött valójában az ellenzék provokációja áll.

Vlagyimir Putyin szerint egyébként is stratégiai hiba lenne a beavatkozás, mert „a küzdelem nem a demokráciáért folyik, csupán a hatalomért két harcoló fél között" – írta az orosz elnök a New York Timesban szerdán megjelent cikkében.

Putyin kijelentette, hogy a katonai beavatkozás csupán újabb áldozatokkal járna Szíriában, majd külföldön is, miután az intervenciót a terrorista támadások hulláma követné.

A fegyverszállításról szóló hír ismét feszültséget okozhat Washington és Moszkva között, miután Putyin kijelentette: az orosz fél által kínált megoldás a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá vonására vonatkozóan csak akkor lehet sikeres, ha az Egyesült Államok lemond az erőszakos katonai megoldás gondolatáról.

Washington sem akarja igazán

Az Egyesült Államok fegyveres erejének vezérkari főnöke többször jelezte fenntartásait a beavatkozás ötletével kapcsolatban. Martin Dempsey tábornok szerint évente legalább 12 milliárd dollárt emésztene fel a közvetlen részvétel a konfliktusban. Ha csak az ellenzék kiképzéséről és szállítmányok eljuttatásáról lenne szó, úgy az kihozható évi félmilliárdból.

A vezérkari főnök azonban nem annyira az összegtől, mint inkább a bizonytalan következményektől aggódik. „A beavatkozás megváltoztatja a háború menetét, minden bizonnyal a rezsim összeomlásához vezet, ám nem világos kinek a kezébe kerülne a hatalom Szíriában" – idézte az Irakot is megjárt Dempsey-t a Reuters.

Rovatok