Index Vakbarát Hírportál

Civil áldozatok miatt vizsgálódik a NATO

2013. szeptember 19., csütörtök 14:42

A NATO által vezetett afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) vizsgálatot indítottak egy szeptember 7-i dróntámadás ügyében, mely helyi tisztviselők szerint nyolc civillel, méghozzá nőkkel és gyerekekkel is végzett. Az Afganisztán keleti részén fekvő Kunar tartomány kormányzója, Shuja ul-Mulkh Jalala a Reutersnek azt mondta, hogy a három felkelő mellett két ártatlan sofőr, egy kereskedő, négy gyerek és négy nő is a robotrepülő áldozatává vált.

Jane Crichton ezredes, az ISAF szóvivője azt mondta, a panasz benyújtása után azonnal elkezdték felderíteni, voltaképpen kiket is pusztítottak el a légicsapásban. Az akcióról szóló eredeti jelentés 10 ellenséges harcos likvidálását jelentette, és nem említett egyetlen polgári áldozatot sem. Tájékoztatóján Crichton is megerősítette, hogy az ő célpontjuk bizony egy lázadókat szállító teherautó volt, a közelben nyoma sem volt civileknek.

Az ISAF buzgalma az ügy kivizsgálásában tökéletesen érthető, ugyansi az afgán kormányzat nagyon érzékeny a háborúkkal amúgy szinte szükségszerűen együtt járó polgári áldozatokra. Hamid Karzai elnöknek már annyira elege van abból, hogy a „tiszta háború” ígérete ellenére is viszonylag sok a félrement légicsapás, hogy az afgán kormányerőknek megtiltotta a légi segítség kérését.

Karzai egyébként most is kemény szavakkal illette a támadást: szerinte a nők és a gyerekek lebombázása „szembemegy minden nemzetközileg elfogadott elvvel”. A kirohanásban persze jó adag politikai célzatosság is lehet, ugyanis a nemzetközi erők nem élveznek túl nagy népszerűséget a helyiek (=választópolgárok) körében. Karzai egyébként a tálibokkal való megbékélést pont a 2001 óta Afganisztánban álomásozó nemzetközi erők kivonásától várja, az iszlám szélsőségesek azonban egyelőre nem sok jelét adják tárgyalókészségnek.

Az ENSZ összesítése szerint január és június között 1329 polgári személy halt meg és 2533 sebesült meg, szemben az egy évvel korábbi 1158 halottal és 1976 sebesülttel. Ez a halottak számában 14, a sebesültekében pedig 26 százalékos növekedést jelent 2012 hasonló időszakához képest. Az ártatlan áldozatok 74 százaléka azonban nem az ISAF vagy a kormányerők, hanem a lázadók számlájára írható. Sőt, a tálibok gyakran tudatosan gyilkolnak le polgári személyeket is, "kollaborálással" vádolva őket.

Rovatok