Index Vakbarát Hírportál

Visszatértek Szíriában az ENSZ szakértői

2013. szeptember 25., szerda 13:02

Visszatértek szerdán Szíriába az ENSZ szakértői, hogy folytassák vizsgálataikat a szíriai belharcokban elkövetett állítólagos vegyifegyver-támadásokkal kapcsolatban.

Az ellenőröket szállító konvoj délelőtt érkezett meg egy szállodához Damaszkusz belvárosában - mondták szemtanúk a Reuters jelentése szerint. A világszervezet szakértői a múlt héten megállapították, hogy a helyszínen végzett vizsgálataik szerint Damaszkusz környékén augusztus 21-én nagy mennyiségű vegyi fegyvert, nevezetesen szarint vetettek be: „A környezeti, kémiai és orvosi minták, amelyeket összegyűjtöttünk, egyértelműen és meggyőzően bizonyítják, hogy olyan föld-föld rakétákat vetettek be, amelyek ideggázt, szarint tartalmaztak” – fogalmaz a jelentés.

Az ellenőrök mandátuma csak arra vonatkozott, hogy megállapítsák: vetettek-e be vegyi fegyvert Szíriában, annak kiderítésére viszont nem, hogy ki tette azt. A szíriai ellenzék és a nyugati országok Bassár el-Aszad rezsimjét vádolták meg a vegyi fegyverek használatával. A damaszkuszi kormány azonban tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be saját népe ellen.

Aake Sellström, a csapat svéd vezetője korábban azt mondta, azért térnek vissza Szíriába, hogy kivizsgálják a rezsimmel és az ellenzékkel szemben megfogalmazott különböző vádakat. Az augusztusi helyszíni vizsgálataik alapján benyújtott jelentésük csak részleges - ez indokolja visszatérésüket Sellström szerint.

Rovatok