Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: Szarint vetettek be Szíriában

2013. szeptember 16., hétfő 18:50

Megszületett az ENSZ vizsgálóbizottságának jelentése, eszerint ideggázt, szarint vetettek be Damaszkusz környékén. A jelentést hétfőn adta át a bizottság Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, írja a BBC. Szakértők szerint tizennégy vegyifegyeveres támadás volt 2011 szeptembere óta, és nem csak a kormány, hanem a lázadók is rendelkeznek vegyifegyverekkel.

„A környezeti, kémiai és orvosi minták, amelyeket összegyűjtöttünk, egyértelműen és meggyőzően bizonyítják, hogy olyan föld-föld rakétákat vetettek be, amelyek ideggázt, szarint tartalmaztak” – fogalmaz a jelentés. A jelentésre alapozva egy Biztonsági Tanácsi határozatot szeretnének elfogadni a vezető hatalmak, korábban ez nem sikerült, mert Oroszország és Kína megvétózták a tervezeteket.

Oroszország és az Egyesült Államok a napokban állapodott meg a szíriai vegyi fegyverek külföldi megsemmisítésének tervéről. Ebben egy hetet adtak Damaszkusznak, hogy átadja vegyi fegyvereinek listáját, és megegyeztek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulnak egy erő alkalmazásával fenyegető határozat elfogadása érdekében.

Rovatok