Index Vakbarát Hírportál

Sorra nyomják fel a kínai vezetőket az elhagyott szeretőik

2013. október 10., csütörtök 20:58

Kínában kiverte a biztosítékot az elmúlt hetekben, amikor különféle állami vezetők magánéleti fotói felkerültek az internetre. A botrányokat összegyűjtő BBC-cikk szerint a legnagyobb felháborodást Ji Yingnan, egy televíziós műsorvezetőnő esete váltotta ki. Szakítás után a nő bosszúból kitette a netre közös fotóit a kínai levéltár igazgatóhelyettesével, a decens családapával, Fan Yuéval.

A képeket az a korrupcióellenes blogger, Zhu Ruifeng hozta nyilvánosságra, aki egy másik állami hivatalnok, Lei Zhengfu szexbotrányát is kirobbantotta. Abban az ügyben korrupciós eljárás is indult, és Zhengfu később a börtönben landolt.

A kínaiakat leginkább a fotókon látható luxus döbbentette meg. Fan Yue állítólag napi ezer dollárt (körülbelül 220 ezer forintot ) adott zsebpénzként a szeretőjének, és sportkocsit is vett neki. Lakásvásárlással is kecsegtette. A képeket látva felmerült a kézenfekvő kérdés: hogy miből telik minderre egy szerény fizetésből élő állami hivatalnoknak.

Ji Yingnan azt nyialtkozta a kínai napilapnak, a Global Times-nak, hogy korábban már feljelentette Fan Yue-t a hatóságoknál korrupció gyanújával, de mivel soha nem kapott választ, úgy döntött, maga veszi kézbe az ügyet, és az internetre tölti fel a képeket.

Az állami hírügynökség szerint Fan Yue-t júniusban elbocsátották állásából, és korrupciós vádakkal indítottak ellene vizsgálatot. Egy másik befolyásos állami vezetőt, Liu Tienan-t is a korábbi szeretője buktatta le, aki feljelentette egy 200 millió dolláros banki csalás miatt.

Birodalmi komplexus

A szeretők a kínai korrupció szimbólumaivá váltak. Egy 2007-ben készült állami jelentés szerint a lebukott vezetők több mint 90 százaléka tartott egy vagy több szeretőt. A volt közlekedésügyi miniszter,  Liu Zhijun, akit korrupciós csalás miatt börtönöztek be, állítólag 18 szeretőt tartott.

A BBC-nek nyilatkozott egy névtelenséget kérő, 26 éves kínai nő, aki korábban egy cégvezető szeretője volt. Azt mesélte, hogy a nagy állami cégek vezetői és a kormányhivatalnokok gyakran dolgoznak együtt, és volt olyan, hogy egy kormányhivatalnok szívességként pénz helyett azt kérte a barátjától, hogy szerezzen neki egy szeretőt.

"Szeretők tartása nem újdonság Kínában. De a legtöbb kínai férfi még ma is azt hiszi, hogy azokban a birodalmi időkben él, amikor egy uralkodó korlátlan számú nőt tarthatott. A szeretők a sikert szimbolizálják, és erre a férfiak büszkék" - nyilatkozta egy kínai szociológus, Li Yinghe a BBC-nek.

A párt kétségbeesetten próbálja a botrányokat eltussolni - például még szigorúbb internetcenzúrával.

Rovatok