Index Vakbarát Hírportál

Egyedül a mozdonyvezető hibázott

2013. november 5., kedd 18:54

Csakis a mozdonyvezető a hibás a júliusban történt, 79 halottat követelő spanyol vasúti katasztrófáért, döntött kedden a spanyol bíróság.

A Santiago de Compostela-i bíróság közölte, hogy megszüntette 22 vasúti alkalmazott ellen a vizsgálatot. Mindannyian az Adif cég alkalmazottai. A gyanúsítottak között volt a vállalat utóbbi három elnöke, igazgatótanácsának tagjai, a közlekedés biztonságáért felelős vezetői.

A baleset július 24-én történt, és 79 halálos áldozata volt. A tragédiát az okozta, hogy egy gyorsvonat egy kanyarban olyan sebesen haladt, hogy több kocsija valósággal lerepült a sínekről és betonfalnak csapódott. Korábbi hírek szerint a mozdonyvezető telefonált is, miközben a kanyarba hajtott, és utólag az is kiderült: imádta a száguldást, amit Facebook-profilján reklámozott.

A mozdonyvezető elismerte, hogy a baleset idején túl gyorsan haladt a szerelvény, ezért gondtalanságból okozott többszörös emberöléssel vádolják.

A baleset után a vádlott a forgalomirányításnak azt mondta: „Kisiklottam. Mit csináljak, mit kéne csinálnom? Elbasztam, meg akarok halni."

Spanyolországban háromnapos gyászt is tartottak az áldozatok emlékére.

Vonatkatasztrófa Spanyolországban

Rovatok