Index Vakbarát Hírportál

Itt a fűadó!

2013. november 6., szerda 08:00

Egy évvel legalizálása után tovább folyik Coloradóban a marihuána kereskedelmi integrációja. Ennek újabb mérföldkövét jelzi, hogy a Buzzfeed híre szerint kedden a  választók egy újabb népszavazáson rendelkeztek a fűadóról. A nálunk országos választáson megszokott 55 százalékos részvétellel, 64-35 arányban elfogadott javaslat értelmében az árusítóknak 15 százalékos adót kell fizetniük a beszállítóknak, és az állam is lehúz egy 10 százalékos forgalmi adót – ez utóbbi messze meghaladja az eddigi legmagasabb coloradói kulcsot, ami 2,9 százalékos. Az adó jelentős áremelkedést eredményez a piacon.

Az állam már meg is találta a helyét a fűkereskedelemből befolyó első 40 millió dollárnak: iskolaépítésre fogják fordítani, de a szabályzás betartatásának költségeit is az első adójövedelmekből tervezik finanszírozni, hiszen csak az új adó miatti informatikai átállás 3,4 millió dollárba kerül.

Magyarországon egyébként – közgazdaságilag megmagyarázhatatlan módon – vagy tizenöt éve lényegében változatlan a marihuána feketepiaci ára, állítólag olyan 2000-2500 forintot kóstál grammonként. Ez azért is egyedülálló, mert nem is jut eszünkbe semmi más olyan árucikk, aminek az ára a kilencvenes évek óta ilyen keveset nőtt volna. A magyar ár azonban kirívóan magas, ha az amerikai árakat vesszük, nem is beszélve arról, hogy Uruguayban hamarosan 1 dollár lesz a fű grammonkénti ára. És akkor arról a különbségről még nem is beszéltünk, hogy nálunk egyre szigorodik a büntetőpolitika, és jelenleg egyetlen párt sem meri felvállalni a legalizáció világszerte egyre elfogadottabbá vált ügyét.

Rovatok