Index Vakbarát Hírportál

Ha nem tudod elkerülni, élvezd

2013. november 13., szerda 15:03

Hatalmas felháborodást keltett Indiában Ranjit Sinha, a Központi Nyomozó Iroda (CBI) – az amerikai FBI indiai megfelelője – vezetőjének nemi erőszakra vonatkozó kijelentése, írja a Guardian.

„Ha nem tudod elkerülni a nemi erőszakot, akkor élvezd" – mondta hasonlatként egy konferencián. Arról beszélt, ha az állam nem tudja megakadályozni a sportfogadást, akkor legalább bevételre tehetne szert belőle a legalizálás mellett.

Sinha azzal védekezett, hogy a kijelentését kiragadták a szövegkörnyezetből, és félreértelmezték, de sajnálja, amiért sokakat megbántott.

Civil szervezetek ugyanakkor a lemondását követelik. Brinda Karat, az indiai kommunista párt vezetője szerint borzasztó belegondolni, hogy a számos nemi erőszak miatt indult nyomozásért felelős férfi ilyen analógiát vonjon.

Tavaly hetekig tartó tömegtüntetések indultak, miután belehalt sérüléseibe egy csoportos nemi erőszak áldozata, egy 23 éves nő. Szeptember közepén egy indiai bíróság halálra ítélte a támadás négy elkövetőjét. A tüntetések hatására szigorították a vonatkozó törvényeket, az áldozatul esett diáklány pedig a nők jelképé vált Indiában, ahol 21 percenként éri őket nemi erőszak, támadás vagy zaklatás.

Rovatok