no

Index Vakbarát Hírportál

Évtizedes rabszolgaságból szabadult három nő

2013. november 21., csütörtök 17:55

Évtizedes fogságukból szabadított ki a brit rendőrség három nőt, akik egy londoni házban éltek rabszolgaként – írta a BBC. Az asszonyok már biztonságban vannak, valójában már október 25. óta, ám mostanáig tartott történetük felderítése. Ennek nyomán indult a nyomozás, amely végén csütörtök reggel egy 67 éves férfit és vele egykorú feleségét őrizetbe vettek egy dél-londoni házban.

Nem volt nemi erőszak

Az áldozat egy 69 éves malajziai, egy 57 éves ír és egy 30 éves brit nő volt. Az őket segítő szeretetszolgálat képviselője közölte: harminc éven át éltek fogolyként a házban.

A Reuters forrásai szerint a 30 éves nő egész életét a házban töltötte, bár a rendőrség nem közölte, hogy rokona, esetleg fogvatartójától született gyermeke volna valamelyik fogságban tartott asszonynak. A hírek szerint egyelőre ezt ők sem tudják, egyelőre próbálják felderíteni a nő születésének körülményeit.

A képet bonyolítja, hogy Kevin Hyland nyomozó szerint a rabokat nem bántalmazták szexuálisan .„Olyat már láttunk, hogy valaki tíz évig raboskodott egy házban, de harminc évig, még soha” – nyilatkozta Hyland.

Szabadulásukhoz egy dokumentumfilm segítette őket, amely a kikényszerített házasságok áldozataival foglalkozó Freedom Charityről szólt.

Az áldozat egyike ezután telefonon lépett kapcsolatba a szervezettel, amely a hívást jelezte a rendőrségnek. A három nő a Freedom Charityt alapító Aneeta Prem elmondása szerint súlyos nyomás alatt éltek, tökéletes terrorban. „Rendkívül nagy bátorság kellett ahhoz, hogy bárkitől segítséget kérjenek” – nyilatkozta Prem.

Elmondása szerint a telefonhívás után többször beszéltek, hosszabb ideig tartott, míg sikerült elnyerni a világtól némileg elzárt nők bizalmát. Szavaiból kiderült, hogy korlátozottan mozogtak, de nem teljes elszigeteltségben. Olykor ki is léphettek a házból. Egy ilyen alkalommal skerült őket biztonságos helyre szállítani októberben. Prem elmondta, hogy kapcsolatba lépésük után hosszabb időt vett igénybe, míg sikerült elnyernie a nők bizalmát.

30 millió sorstárs

A Globális Rabszolgasági Mutató szerint világszerte 30 millió embert tartanak rabszolgaságban, és ez alól nem kivétel Nagy-Britannia sem – írja a Reuters. Eszerint a szigetországban négyezer ember élhet a három nőhöz hasonló fogságban.

Az elmúlt években több hasonló történetre derült fény: Ausztriában Natascha Kampusch 10 éves korától nyolc éven át élt fogvatartója pincéjében, Bécstől fél órányira. 2006-ban szabadult ki, fogvatartója öngyilkos lett. Ezután 2008-ben az amstetteni Jozef Fritzl rémtettei kerültek napvilágra. A többgyermekes férfi 24 éven át tartotta fogva saját lányát a ház végén lévő földalatti helységben, akitől hét gyermeke született. Egyikük meghalt, hármat pedig a Fritzl és felesége nevelt fel. Felesége állítólag nem tudott férje bűntettéről, és abban a hiszemben nevelte fel a gyermekeket, hogy lányuk egy szektához költözve nem akarta többé látni családját.

Legutóbb az Egyesült Államokban Ariel Castro és fivérei tartottak fogva tíz éven át három nőt, akik idén májusban szabadultak ki később elfogott fogvatartóik rabságából.

Rovatok