Index Vakbarát Hírportál

Elraboltak két svéd újságírót Szíriában

2013. november 26., kedd 06:02

Elraboltak Szíriában két svéd újságírót, akik éppen elhagyni készültek az országot, írja az MTI. A két férfit szombaton hurcolták el. Az egyik újságíró egy svéd napilap tudósítója, a másik pedig szabadúszó fotós. Újságíró-szervezetek adatai szerint az elmúlt két évben Szíria vált a riporterek számára legveszélyesebb országgá, a legnagyobb kockázatot pedig az emberrablások jelentik.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet szerint a szíriai polgárháború 2011. eleji kezdete óta 52 szíriai és külföldi újságírót öltek meg a közel-keleti országban, 30-at pedig foglyul ejtettek. A CPJ idén további 24 olyan sajtómunkás szíriai eltűnését dokumentálta, akik azóta kiszabadultak és biztonságban vannak.

A legtöbb emberrablásért a dzsihadista fegyveres csoportok tehetők felelőssé, de a damaszkuszi kormány által támogatott milíciák, bűnöző szervezetek és a Nyugat által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg fegyveresei szintén elkövetnek ilyen cselekményeket különböző indítékokból.

Az újságírókra leselkedő veszélyek miatt számos nemzetközi médiacsoport döntött úgy az utóbbi időben, hogy nem küld tudósítót a lázadók által ellenőrzött térségekbe.

Januárban egy magyar szabadúszó újságírót, Szlankó Bálintot, egy mexikói és egy baszk újságíróval együtt rabolta el több tucat ismeretlen fegyveres Aleppónál. Az újságírókat egy cellában tartották fogva bekötött szemmel, megbilincselve. Kirabolták őket, majd este a város egyik elhagyott pontján tették ki őket. Még a cipőjüket is elvették az ismeretlen támadók. Az újságírók végül az ellenzéki erők főhadiszállásán találtak menedéket.

Rovatok