Index Vakbarát Hírportál

Milliókkal dobta meg a rabszolgatartókat, és kidobta magát az ablakon

2013. november 27., szerda 23:56

19997-ben az akkor 44 éves Sian Davies apai örökségéből 60 ezer fontot - nagyjából 20 millió forintot - adományozott egy szélsőbaloldali csoportosulásnak. Nem sokkal a bőkezű apanázs után tisztázatlan okok miatt kiesett fürdőszobája ablakán. A számláján ekkor már csak 5 font maradt.

A Guardian elbeszélése szerint Davies annak az apró csoportosulásnak volt a tagja, melyről a közelmúltban kiderült, hogy a brit fővárosban három nőt is fogva tartott harminc éven keresztül. A rendőrség ezzel összefüggésben nyitotta újra az ügyet - főleg azután, hogy kiderült: Davies meggyőződéséhez híven a közösség javára lemondott az apjától még 1970-ben örökölt 60 000 fontos vagyonáról is. Ez az összeg mai átszámítással is megér vagy 20 millió fontot.

A Walesben felnőtt nő 1977-ben barátjával együtt Londonban csatlakozott az Aravindan Balakrishnan - avagy  "Bala Elvtárs" - által vezetett apró maoista közösséghez, és velük is élt egészen 1997-ig. Ekkor végtagbénulással járó gerincsérüléssel kórházba került, mivel állítása szerint kizuhant aktuális lakhelyük második emeleti ablakából.

Davies mintegy nyolc hónapot tartózkodott a kórházban, ezalatt elvtársai azt mondták őt kereső édesanyjának, hogy Indiába utazott, és hogy csudajól van. A nő szervezete azonban csaknem háromnegyed év után feladta a küzdelmet. Davies vagyona halálakor már csak mindössze öt fontból meg néhány marxista kézikönyvből állt.

A Nagy-Britaniában hatalmas felháborodással övezett rabszolgatartási ügyre 47 rendőrt állítottak rá, akik eddig 50 tanút hallgattak ki. A rendőrség óvva inti a médiát attól, hogy az kapásból a modern kori rabszolgaság továbbélésének minősítse az esetet, de hát persze Londonban mindenki így interpretálja a történteket.

Rovatok