Index Vakbarát Hírportál

Öt napot kaptak a kijevi tüntetők

2013. december 5., csütörtök 19:41

Csütörtökön öt napot adott a kijevi bíróság, hogy kivonuljanak a tüntetők az elfoglalt kormányépületekből. Klicsko hajlandó tárgyalni az elnökkel, de ő Kínában házal. Az orosz állami tévé szerint azért tüntetnek az ukránok, mert hideg van.

Öt napot kaptak az ukrajnai hatalomváltásért tüntetők arra, hogy elhagyják az általuk megszállt hivatali épületeket, az illetékes kijevi bíróság csütörtökön hozott döntése értelmében. A demonstrálóknak a helyszínen felolvasták a határozatot. A tüntetők "szégyent" kiabálva fogadták a döntést. A határozat vonatkozik a melegedőnek és pihenőnek használt városházára és a Szakszervezetek Házára is. 

Valerij Mazan, a főváros ideiglenes rendőrparancsnoka az újságíróknak leszögezte, hogy a rendőrség intézkedni fog, ha a tüntetők nem tesznek eleget a bírósági határozatnak. Arra viszont választ kitérő választ adott, hogy erőszakot alkalmaznak-e a tüntetőkkel szemben a határidő lejárta után. Kijelentette, hogy biztosítani kell az állami intézmények működését. "Reméljük, hogy az ukrán állampolgárok betartják a törvényt. Kötelesek végrehajtani a bíróság döntését" - mondta. 

Szerda este a tüntetők autókkal körbezárták a rohamrendőrség székházát, hogy ne tudjanak onnan kijönni a "Majdanra". A főügyészség pedig csütörtökön úgy döntött, hogy beidézi tanúként Vitalij Zaharcsenko belügyminisztert a Függetlenség terén november 30-án történt brutális rohamrendőri oszlatás ügyében. Az ország európai integrációjáért békésen demonstráló, döntő részben diákokból álló fiatalokat rohamrendőrök tonfákkal és gumibotokkal kergették szét.

A demonstrálók közül legalább 35-en sérültek meg, sokakat őrizetbe vettek. Elképelhető, hogy a rendőri brutalitásnak voltak halálos áldozatai is. A rohamrendőrök erőszakos fellépése indította el az újabb tüntetési hullámot Ukrajnában. Nem csak a rendőrök ellen indultak el vizsgálatok, hogy nekik is legyen sikerélményük csütörtökön bejelentették, hogy elfogtak két tüntetőt, akik még december 2-án buldózerrel próbálták áttörni a rendőrségi sorfalat.

A belpolitikai válság békés rendezésével kapcsolatban Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezetője újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy  tárgyalna Viktor Janukovics elnökkel. Kifejezte azonban kétségeit afelől, hogy a tárgyalások az államfővel bármi eredményre vezetnének. Szavai szerint ez olyan lesz, mintha "a farkast próbálnák rávenni, hogy hús helyett zöldséget egyen".

Pénzügyi gondok Ukrajnában

Miközben a tüntetők csütörtökön is követelték az elnök lemondását, ő hivatalos kínai útján "baráti együttműködésről" szóló szerződést és ötéves stratégiai partnerségi tervet kötött a kínai kormánnyal. Peking korábban - a Nemzetközi Valutaalap és Ukrajna nézeteltéréseit követően - tízmilliárd dolláros kölcsönt nyújtott Kijevnek, de az ukrán kormánynak a jövő évre további 17-18 milliárdra lesz szüksége, miközben a külföldi piacok nem hajlandók finanszírozni az államadósságát.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics elemzése hangsúlyozta, hogy Ukrajna adósságproblémái nem hasonlíthatók például Görögországéhoz. A hazai össztermékhez (GDP) mért ukrán államadósság-ráta jelenleg 40 százalék, ami alacsonyabb számos más kelet-európai országénál, nem beszélve a fejlett nyugati gazdaságokról. Ráadásul a jövőre lejáró devizaadósságok zöme az IMF-fel és Oroszországgal szemben áll fenn, és e két hitelező egyikének sem áll érdekében Ukrajna államcsődje.

Orosz tévé: azért, mert hideg van

 Az időjárást politikai tényezővé Vagyim Zavodcsenko veteránnak számító meteorológus léptette elő. 

Nem először történik, hogy Ukrajnában a politikai légkör tragikus romlása egybeesik légköri változással, az időjárás rosszabbra fordulásával, a tél beálltával. Ugyanez volt a helyzet a 2004-es narancsos forradalom idején, azok a tüntetések szintén a tél beköszöntekor kezdődtek.

—  mondta a meteorológus az orosz állami tévébe és hozzátette, hogy amerikai kutatók kimutatták: a rossz idő konfliktuskeresésre hajlamosítja az embereket. Majd azt tanácsolta a tünteteőknek, hogy menjenek haza, mert a hideg veszélyes az egyészségre.

Rovatok