Index Vakbarát Hírportál

Papcsák válaszolt az azerieknek

2013. december 25., szerda 20:04

Habár Papcsák Ferenc valóban nem nyilatkozott az őt idéző azeri lapoknak, az ő aláírásával érkezett meg a Fidesz válasza az Európai Azerbajdzsán Társaság (TEAS) kérdéseire, akik aztán sajtóközleményt adtak ki belőle. A szervezet rendszeresen megszólít nyugati politikusokat, hogy mondják el véleményüket az azeri-örmény konfliktus békés rendezésének lehetőségeiről. A Fidesznek is küldtek egy ilyen megkeresést, amire a párt a TEAS németországi képviseletén keresztül válaszolt. A válaszokat az Azeri-Magyar Baráti Társaság elnöke, egyben zuglói polgármester, Papcsák Ferenc szignózta – tudta meg a Népszabadság.

Az állítólag a laphoz is eljuttatott válaszokban Papcsák többek között azt hangoztatta, hogy Hegyi-Karabah Azerbajdzsán része, Örményországnak pedig ki kellene vonulnia a több mint húsz éve megszállt területről. A zuglói polgármester arra is kitért, hogy Örményország „provokálta a nemzetközi közvéleményt” a hegyi-karabahi repülőtér megépítésével, valamint az elnökválasztás megrendezésével.

Mint arról korábban írtunk, Papcsák tagadta, hogy örmény-ellenes kijelentést tett volna bármilyen azeri lapnak, sajtóreferense szerint pedig utoljára novemberben, magánemberként járt Azerbajdzsánban. A politikus az esettel kapcsolatban így nyilatkozott:

„A hivatkozott lapban megjelent tudósítást badarságnak, nevetségesnek, egyben felháborítónak tartom, annak tartalmától teljes mértékben elhatárolódom. Azeri tartózkodásom idején egyetlen sajtóorgánumnak ilyen nyilatkozatot nem tettem. Az örmény-azeri konfliktusban sem az Azeri-Magyar Baráti Társaság elnökeként, sem magánemberként nem foglaltam állást, a cikk olyan állításokat tartalmaz, melyek részemről nem hangzottak el. A két nép vonatkozásában a békés egymás mellett élés valamint a konfliktusok békés úton történő lezárásának a híve vagyok”.

Papcsák kijelentéséről és Magyarország az azeri-örmény konfliktussal kapcsolatos álláspontjáról ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.

Rovatok