Index Vakbarát Hírportál

Sorban álltak a fűért Coloradóban

2014. január 1., szerda 20:50

Sokan táboroztak szerdán, az új év első hajnalán Colorado államban az első, törvényesen marihuánát árusító boltok előtt a reggel 8 órai nyitásra várva. Szerdán nyolc városban nyíltak meg ilyen üzletek. A rendőrség ez időben sűrűbben járőrözött, már csak azért is, hogy közbelépjen, ha túl nagy tülekedés kezdődne. A denveri nemzetközi repülőtéren mostanra a figyelmeztető feliratokat is kirakták: az utazók nem vihetnek kábítószert poggyászukban, azaz bevásárlóturistáskodás fűvel nem működik.

A szavazók a legutóbbi amerikai elnökválasztással egy időben, népszavazáson döntöttek úgy, hogy 2014-től kis mennyiségben, de legálisan is elérhető legyen ez a kábítószer. Az amerikai szövetségi államban a hatóságok egy éven át készítették elő a drognyitányt. A marihuánapártiak azt remélik, hogy jobb lesz a fogyasztóknak – mivel ellenőrzött minőségű áruhoz juthatnak – és az államnak egyaránt. Utóbbi a legális kereskedelem révén évi 67 millió dollárra becsült adóbevételhez jut, írja az MTI.

A fű coloradói adójáról külön népszavazáson döntöttek. Az árusítóknak 15 százalékos adót kell fizetniük a beszállítóknak, és az állam is lehúz egy 10 százalékos forgalmi adót – ez utóbbi messze meghaladja az eddigi legmagasabb coloradói kulcsot, ami 2,9 százalékos. Az adó jelentős áremelkedést eredményez a piacon.

Az állam a pluszbevétel mellett megtakarítja a törvényszegők miatti rendőrségi eljárás költségeit is. A drognyitányt mégis sokan nem nézik jó szemmel. A bírálók, köztük a drogfüggőket kezelő orvosok  szerint az enyhítés csak olaj a tűzre, még többen és még többet fognak kábítószerezni. A drogboltokban csak 21 éven felüliek vásárolhatnak, és egyszerre legfeljebb 28 grammnyit. Az államon kívül élők ennek csupán a negyedét kérhetik.

Colorado után Washington lehet a második szövetségi állam, amely legálissá teszi a fű kereskedelmét: ott az év közepére várható a nyitás. Gyógyászati célra már több államban engedélyezték a marihuána felhasználását. A Gallup felmérése szerint az amerikaiak többsége legalizáláspárti, és Kalifornia lehet a következő, amely beadja a derekát.

A világ más pontján legutóbb Uruguay legalizálta a marihuánát; ott 40 grammot lehet venni a gyógyszertárban áprilistól, termelni és eladni is szabad. Romániában hamarosan sürgősségi eljárással engedélyezik a marihuána orvosi célú fogyasztását.

Rovatok