Index Vakbarát Hírportál

Elmaradt a briteknél a bolgár és román roham

2014. január 5., vasárnap 17:48

Január 1-jén jár le az a hétéves korlátozás, amely Bulgáriát és Romániát érintette Nagy-Britanniában. Ezentúl e két ország állampolgárai is szabadon vállalhatnak munkát Nagy-Britanniában. A két ország hét éve csatlakozott az Európai Unióhoz. Egészen mostanáig csak vízummal vagy hivatalos munkavállalási engedéllyel léphettek az országba.

A hatóságok hatalmas rohamra számítottak a korlátozás lejártával. A brit média is ezzel riogatott, bolgár és román vendégmunkások rohamával ijesztgették az embereket. Azt is állították, hogy az összes jegy elkelt, legyen az vonat, repülő, hajó. Annak ellenére, hogy a szilveszteri időszak hagyományosan a legdrágább időszaknak számít a jegyek árát nézve.

Ehhez képes az első járatokon egyáltalán nem jöttek tömegével bolgár és román munkások. Sőt, a média konkrétan egy munkavállalóról tud, aki emiatt érkezett az országba az év első napjaiban.

A 30 éves román Victor Spirescu tengernyi kamera és két parlamenti képviselő fogadta a Luton repülőterén, miután leszállt a Marosvásárhelyről érkező járat. Azért csak rá figyeltek, mert ő volt az egyetlen, aki először lépett be Nagy-Britanniába, a többi utas nagy része már régebb óta az országban él – írja az MTI.

"Nem azért jöttem, hogy kifosszam az országukat, hanem azért hogy dolgozzak, és utána visszautazzak a hazámba" - jelentette ki első nyilatkozatában a fiatalember, akinek a menyasszonya Erdélyben maradt. Mint mondta, annyi pénzt akar összegyűjteni, amennyiből fel tudják újítani nemrég vásárolt házukat. A The Daily Telegraph című lap tudósítója még Spirescu falujába, a Szeben megyei Magaréba (Pelisor) is elutazott, hogy düledező házuk előtt lefényképezze a menyasszonyt, a 19 éves Catalina Curceant.

Spirescu Romániában pásztorként, villany-, illetve gépszerelőként dolgozott, Nagy-Britanniában azonnal munkát kapott egy autómosóban.

A brit kormány már régóta azon dolgozik, hogyan lehetne valahogy szabályozni a kelet-európai országokból a munkavállalók beáramlását. David Cameron miniszterelnök szerint új alapokra kell helyezni a munkaerő szabad mozgását az Európai Unión belül, mivel a közép- és kelet-európai EU-tagállamokból érkező hatalmas tömeg megmutatta, hogy a jelenlegi szabályozás rossz.

Rovatok