Index Vakbarát Hírportál

Kijátszotta az ENSZ-tiltást Észak-Korea

2014. január 5., vasárnap 10:32

Csütörtökön kiadott néhány képet egy tavaly decemberben megnyílt sípályáról az észak-koreai állami hírügynökség. Úgy tűnik, Phenjannak sikerült megkerülnie a luxuscikkekre vonatkozó ENSZ-embargót, mert a felszerelés nagy része Nyugat-Európából származik. Az EU is készített 2006-ban egy listát azokról a dolgokról, amiket tilos eladni Észak-Koreának, ezen külön megemlítették a sífelszerelést.

Nyugat-Európából származik a december végén a Masik-hágónál megnyílt észak-koreai síterepen

A svéd Areco cégnél azt mondták az nknews.org-nak, fogalmuk sincs, hogyan kerülhetett Kim Dzsongunékhoz a hét hóágyújuk. Nem mondják, hogy a kínai viszonteladójuk adta őket tovább Észak-Koreának, de azért megemlítik, hogy az előző évben 40 hóágyút adtak el a Kínába, és hogy a képeken látható hóágyúk valószínűleg fiatalabbak másfél évnél.

Felszereltségtől függően 5 és 8 millió forint között akármennyibe kerülhettek a hóágyúk. A motorosszán valószínűleg kétmillió forintba, a német ratrak akár 25 millió forintnak megfelelő dollárba is kerülhetett.

2013 októberében Észak-Korea megpróbált rendelni egy felvonót is, de a több mint másfélmilliárd forintos üzletet végül leállított a svájci kormány. Úgy tűnik, felvonót végül nem sikerült Nyugat-Európából szerezni, mert egy ugyanolyan kétüléses sílift van a pálya mellett, mint a budapesti libegő. 

A hivatalos álláspont az, hogy a népnek építik a sípályát. Ez azért nem túl valószínű, mert a belépő ára 10 ezer forintnak felel meg, és Észak-Koreában a havi egy főre jutó GDP nagyjából 30 ezer forint. Viszont Kim Dzsongunról azt írta korábban a Washington Post, hogy nagyon szeret síelni.

Itt az észak-koreai tévé hivatalos felvétele az átadóünnepségről.

Masik Ski Resort Opens

Rovatok