Index Vakbarát Hírportál

Legkorábban jövőre épül a második Panama

2014. január 5., vasárnap 09:16

Legkorábban 2015-ben kezdődhet el a Csendes- és az Atlanti-óceánt Nicaraguán keresztül összekötő új csatorna építése, mivel több időre van szükség a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére – jelentette be Manuel Coronel Kautz, a közép-amerikai ország csatornáért felelős vízügyi hatóságának elnöke. A csatorna építését az elnök, Daniel Ortega korábbi bejelentése szerint már 2014 májusában szerették volna elkezdeni – írja a BBC.

A 40 milliárd dollárra becsült megaprojekt az ország egyik régi álma, amely Ortega szerint megerősítené az állam „gazdasági függetlenségét”. A csatorna megépítése felmerült már a pénzügyi visszaélések miatt fogalommá vált Panama-csatorna száz évvel ezelőtti megépítése előtt is. A 130 ezer négyzetkilométeres, hatmilliós országban fekszik Latin-Amerika legnagyobb tava, a Nicaragua-tó, amely nyolcezer négyzetkilométeres – a Balatonnál tizenhatszor nagyobb – felülete révén megkönnyítené a csatorna építését.

A Karib-tengert a Csendes-óceánnal összekötő, Nicaragua közepén keresztülfutó csatornára vonatkozó ajánlatot a parlament nagyon gyors eljárásban hagyta jóvá, és tagjainak nagy többsége támogatta. A tervre ugyanakkor kétkedően tekint sok hajózási szakember, a környezetvédőkből pedig aggodalmat vált ki.

A gyanakvás egyik oka, hogy a Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment (HKND) csoportnak eddig feltehetőleg csak a távközlésben van kivitelezési tapasztalata. A hongkongi bázisú cég a megállapodás szerint 50 éves koncessziós jogot kapott a csatorna üzemeltetésére, és az ebből származó profit többségét is ők kapnák.

Wang Csing, a HKND tulajdonosa szerint már több külföldi befektető figyelmét felkeltette a beruházás, amit hat évnél is rövidebb idő alatt be tudnának fejezni. A Panama-csatorna hossza a tervezett nicaraguai átjáró harmada, építését 1914-ben fejezték be.

Rovatok