Index Vakbarát Hírportál

Most már tényleg meghalt a fantomterrorista

2014. január 17., péntek 09:27

Csecsenföld elnöke azt állítja, újabb, megdönthetetlen bizonyítékai vannak arról, hogy Doku Umarov csecsenföldi hadúr már rég halott, írja az MTI. 

Ramzan Kadirov birtokában van a kabardföldi és a dagesztáni "emír" megbeszéléséről készült felvétel, amelyen arról beszélnek, hogy Umarov halála miatt meg kell választani a Kaukázusi Emirátus vezetőjét.

A felvételen a kabarföldi emír a dagesztáni vezetőt javasolja a tisztségre, a dagesztáni fegyveresek pedig egy bizonyos csecsenföldi születésű Vadalovot akarnak emírnek.

Csecsenföld elnöke december 18-án jelentette be Umarov halálhírét, de sem akkor, sem most nem erősítette meg ezt az orosz titkosszolgálat. Kadirov szerint Umarov, "a nép ellensége" már semmilyen veszélyt nem jelent a Csecsen Köztársaságra, és hamarosan meg fogják találni a holttestét is.

"Egyelőre nem tudjuk megerősíteni Doku Umarov halálhírét. Nem áll a rendelkezésünkre ilyen értesülés" - mondta az újabb csecsen elnöki bejelentést követően az orosz titkosszolgálat.

Rég halott, vagy nem is létezett? 

Umarov 2007-ben alapította meg a Kaukázusi Emirátus nevű szélsőséges szakadár szervezetet. Azóta hét alkalommal jelentették be megölését.

A csecsen terroristavezér több oroszországi terrorcselekmény elkövetését is magára vállalta, köztük a Nyevszkij expresszvonat ellen 2009-ben végrehajtott robbantást, a 2010-ben a moszkvai metróban és 2011-ben a domogyedovói repülőtéren elkövetett merényleteket. Oroszországban szövetségi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Az Egyesült Államokban 2010 júniusában vették fel a nemzetközi terroristák listájára, 2011-ben pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa vette be abba a névsorba, amelyben az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló terroristák neve szerepel.

Rengeteg verzió kering arról, hogy az ötvenéves, erdei videoüzeneteken felbukkanó, legutóbb a szocsi téli olimpia bedöntését megígérő főgonosz egyáltalán létezik-e. Oroszország első számú terroristájáról bővebben itt olvashat. 

Rovatok