Index Vakbarát Hírportál

Elhúzódó véres összecsapások Kijev utcáin

2014. január 20., hétfő 11:24 | aznap frissítve

Nincs nyugalom Kijevben, az ukrán kormány a napokban törvényben korlátozta a tüntetők jogait, amivel csak tovább szította a feszültséget. Janukovics elnök már tárgyalna az ellenzékkel, ám az ellenzéki vezetők egyre elégedetlenebbek.

Hétfő reggel is folytatódtak a véres összecsapások Kijevben a tüntetők és a rendőrség között, írja a BBC. A radikális tüntetők barikádokat építettek, autókat, buszokat gyújtottak fel, a rendőrökre pedig kockakövekkel támadtak.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy az ukrán kormány – egyértelműen a decemberi kormányellenes tüntetéssorozatra reagálva – a napokban tüntetési jogokat és információszabadságot korlátozó törvénymódosítást fogadott el. Súlyosan büntetnék az olyan tüntetőket, akik eltakart arccal, nagyobb konvojban, vagy épp sátrat állítva tüntetnek. Az információszabadságot korlátozandó pedig ezentúl senki nem vehet szabadon SIM-kártyát, csak személyi igazolványa regisztrálásával, az internetszolgáltatókat pedig kötelezhetik bármilyen oldal letiltására, ami „törvénytelen információkat” közöl, vagyis ami az állam által nem jegyzett hírügynökségek híreit írja meg.

A törvény ellen a hétvégén százezren – az MTI egyes forrásai szerint félmillióan –  tüntettek a kijevi Függetlenség téren. Az ellenzéki vezetők szerint az új törvény alapvető szabadságjogokat sért és alkotmányellenes, ezért híveiket a törvény szabotálásra szólították fel. A békés tüntetések után néhány ezren a parlament felé indultak, ám a rendőrök a útjukat állták. A feldühödött tüntetők ekkor több rendőrségi buszt és teherautót megtámadtak, és felgyújtottak. Az összecsapásokban legalább hetven rendőr és huszonnégy tüntető sérült meg.

Janukovics és pártja szerint az új törvény nem korlátoz alapjogokat, és harmonizál az EU irányelvekkel. Nyugati vezetők mindeközben komoly aggályukat fejezték ki a törvény miatt.

Az EU és az USA az összecsapások beszüntetésére és azonnali békés tárgyalások megkezdésére szólította fel a feleket. A tüntetéssorozat ugyanis már november óta húzódik, akkor jelentette be Janukovics elnök, hogy Ukrajna nem ír alá társulási szerződést az EU-val.

A kormány vasárnap bejelentette, megkezdik a tárgyalásokat az ellenzékkel. A tárgyalások vezetésére viszont azt az Andrij Kljujevet (a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetőjét) nevezte ki, aki a november 30-i erőszakos rendőri oszlatásokat is szervezte. A legtöbb ellenzéki vezető így is tárgyalna, hozzátéve, hogy valódi tárgyalásokat követelnek, és remélik, a kormány nem próbálja húzni az időt. Egységesen a kormány lemondását és új választások kiírását követelik.

Olyan ellenzéki vezető is van, aki már tárgyalni sem hajlandó: Anatolij Hricenko, Ukrajna volt védelmi minisztere az új törvény elleni tiltakozásul múlt héten lemondott képviselői mandátumáról, hétfő reggeli blogbejegyzésében pedig kijelentette, hogy amíg Kljujev vezeti a tárgyalásokat, nincs értelme az egyeztetéseknek.

Rovatok