Index Vakbarát Hírportál

Szíria: Mindenki fogja egymás kezét

2014. január 22., szerda 12:08

Megkezdődött a békekonferencia a szíriai válság rendezéséről, írja az MTI. A svájci Montreux-ben induló értekezleten a három éve tartó, eddig már több mint 100 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborúból próbálnak kiutat találni a résztvevők. A megbeszélésen a nemzetközi békéltető partnerek mellett részt vesz a szíriai kormány és a főbb ellenzéki vezetők.

A megbeszélések pénteken Genfben folytatódnak majd. Érdekesség, hogy a konfliktus kirobbanása óta ez lesz az első alkalom, hogy a szíriai kormány és az ellenzék közvetlenül tárgyal egymással.

A tanácskozást megnyitó Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár „a remény napjának” nevezte a nyitókonferencia napját. Ugyanakkor a BBC cikke szerint a szakértők nem várnak gyors áttörést. A helyzetet elemző Paul Wood szerint, ha sikerül is párbeszédet kialakítani az ellenzéki vezetők és a kormány között, az nem feltétlenül lesz hatással a különböző fegyveres csoportokra.

John Kerry amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: a tárgyalásokon nem csak humanitárius kérdésekről és korlátozott fegyverszüneti megállapodásokról, hanem egy átfogó békemegállapodásról is szó lesz.

A konferenciát megelőző napon egy sokkoló jelentés került nyilvánosságra a konfliktust és a szír biztonsági erőket jellemező brutalitásokról. A jelentés egy kiugrott rendőrtiszt vallomásán alapul, aki 11 ezer megkínzott fogolyról 55 ezer fotót szivárogtatott ki. Erős idegzetű olvasóink a képeket itt nézhetik meg. Idézi még a jelentés a rengeteg halálos áldozatot és azt a kétmillió embert, akik a vérengzések miatt menekültek el az országból.

A jelentés egyik szerzője szerint a gyilkosságok száma és a módszeres kivitelezés komoly bizonyítékul szolgálhat a szíriai Aszad-rezsim elleni esetleges büntetőperben.

A béketárgyalások előkészületeit nemcsak a fényképes bizonyítékok előkerülése zavarta meg, hanem az is, hogy Szíria meghívta a konferenciára egyetlen tántoríthatatlan szövetségesét, Iránt. Az alavita Aszadhoz hasonlóan síita felekezethez tartozó iráni vezetés jelenléte azért is szálka lett volna az ellenzékiek és a Nyugat szemében, mert a teheráni diplomácia hallani sem akar semmiféle átmeneti kormányról, ők a szír diktátor vezetésével képzelnék el a békés rendezést. 

Rovatok