Index Vakbarát Hírportál

Lángol a barikád Kijevben

2014. január 24., péntek 22:56

Nem sokáig tartott a nyugalom az ukrán főváros szívében: este ismét megindultak a rendőrség speciális egységei az ellenzéki tüntetők barikádjai ellen a Grusevszkaja utcán. A Newsru.ua úgy tudja, lángra kapott az egyik úttorlasz is, egy Molotov-koktél miatt.

A rendőrség gumilövedéket is bevetett a tüntetők ellen, akik immár nem csak a kormányfő, de Viktor Janukovics elnök távozását is követelik.

Ugyanakkor egyelőre még párbeszédben áll egymással a vezetés és az ellenzék, amelynek fő erejét a Julija Timosenko mögött álló Batykivscsina, az Oleg Tyahnibok vezette nacionalista Szvoboda és a Vitalij Klicsko egykori nehézsúlyú világbajnok bokszoló vezette UDAR áll.

Klicsko azonban pártja közleményében tudatta: a közvetlen tárgyalások helyett az EU és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közvetítését szorgalmazza.

Keveslik az engedményt

Janukovics pénteken jelezte, hogy kész a január 16-án elfogadott törvények módosítására. Az új paragrafusok megkönnyítették a hatóságok fellépését a tüntetőkkel szemben és egyszerűbbé tette az ellenzéki portálok ellehetetlenítését.

Ezenkívül kisebb változtatásokra a kabinetben is hajlandónak mutatkozott az elnök, akivel szemben november végén azután indultak meg a tüntetések a fővárosban – és az ország nyugati részén –, hogy úgy döntött, mégsem írja alá Ukrajna nevében az EU-val való társulási szerződést.

A tüntetések január 19-én a fenti törvények hatására vettek újabb lendületet. Addig sikerült elkerülni a halálos áldozatokat, ám azóta öten vesztették életüket az összecsapásokban.

Eközben Nyugat-Ukrajnában is ellenzéki megmozdulások vannak. Lvovban a tüntetők a megyeházát és a rendőrség központi épületét vették blokád alá.

Csernovciban a tüntetők elfoglalták a megyeházát. Luckban is megközelítették a megyeházát a tiltakozók, ám az épületet a rendőrség speciális egysége, a Berkut védi. Összecsapásra nem került sor, a két fél farkasszemet néz egymással.

Ivano-Frankivszkban a tüntetők szintén elfoglalták a megyeházát.

Az ország nyugati része az ellenzék, a keleti és déli a Janukovics mögött álló Régiók Pártja (PR) hátországának számít. A középső rész a fővárossal együtt megosztottabb, bár a közvélemény-kutatásokban itt is inkább az ellenzék van előnyben.

A 47 milliós ország politikai megosztottságát jól mutatja, hogy hol voltak tüntetések és hol foglalták el a megyeházát az ellenzékiek. Az ország keleti részén eközben érdemben tüntetések sem voltak. 

Rovatok