Index Vakbarát Hírportál

Szíria: A nőket és a gyerekeket elengedik Homszból

2014. január 26., vasárnap 22:15

Megállapodás született vasárnap a Genfben folyó Szíria-tárgyalásokon arról, hogy a nők és a gyerekek távozhatnak Homsz városából, amelyet már több mint egy éve tart ostrom alatt a hadsereg – közölte az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja, a felek között közvetítő Lahdar Brahími.

A szíriai kormány azt mondta nekünk, hogy a nők és a gyerekek azonnal indulhatnak. Van olyan remény, hogy már holnap elhagyhatják Homsz óvárosát

– idézte Brahímit az MTI. A Genfben nyilatkozó megbízott elismerte, hogy ez egy kis lépés, ő maga azt remélte, hogy megegyezés születik a humanitárius segély beengedéséről is a közép-szíriai Homszba.

Azt reméljük, hogy a konvojok már holnap bemehetnek Homszba. Mint mondtam, a városban lévő (lázadó) fegyveresek azt mondták nekünk és a többi félnek is, hogy nem fogják megállítani a konvojokat – tette hozzá Brahími.

A vasárnapi egyezséget Brahími az első kitapintható eredménynek tekinti a szerdán Montreux-ben kezdett, majd Genfben folytatódó béketárgyalásokon. Védelmébe vette a tárgyalások időnként bírált ütemét. „Azt hiszem, túl lassan haladni még mindig jobb, mint túl gyorsan. Ha futsz, nyerhetsz egy órát, és veszíthetsz egy hetet” – fogalmazott. Az algériai diplomata szerint a legkényesebb kérdés – egy lehetséges átmeneti kormány ügye – legkorábban hétfőn kerülhet elő.

A Nyugat támogatta ellenzék, amely nagyrészt emigráns szíriaiakból áll, azt hangoztatja, hogy Aszad elvesztette legitimitását, és többé nem vezetheti az országot, miután csaknem három évvel ezelőtt a többnyire békés tüntetők ellen küldte a hadsereget. A kormány ezzel szemben úgy érvel, hogy a lázadók között rengeteg a terrorista, és Aszad az egyetlen ember, aki képes véget vetni az eddig már 130 ezernél is több halottat követelő erőszaknak.

A Svájcban folyó tárgyalásokkal egy időben nem csitulnak a harcok aszíriai fővárosban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet. A londoni székhelyű központ szerint heves harcok dúlnak Dzsobárban, (Damaszkusz keleti részén) és a Port-Szaidtól Kadámig terjedő (déli) szektorban. Az északi Aleppóban is folytatódnak az erőszakos cselekmények, egy 15 éves fiút a hadsereg orvlövésze lőtt le az OSDH szerint.

Rovatok