Index Vakbarát Hírportál

Nem árulják el, milyen méreggel végzik ki

2014. január 28., kedd 21:49

Helyi idő szerint szerda éjfél után végzik ki az amerikai Missouri államban Herbert L. Smulls elítéltet, azt viszont nem lehet tudni, hogy a kivégzéskor pontosan milyen összetételű méreginjekciót adnak be neki. 

Egy 1991-ben elkövetett gyilkosság miatt elítélt férfi ügyvédjei azt kérték a bíróságtól, hatvan nappal halasszák el a kivégzést, hogy bizonyítani lehessen, a használt méreg nem okoz majd a férfinak szenvedést. Ehhez egyébként az amerikai alkotmány nyolcadik kiegészítése szerint joga van. 

Az ügyvédek szerint a mérget szállító gyógyszergyártónak nincsen engedélye, hogy az államban működjön, továbbá attól is tartanak, hogy a szert nem a megfelelő körülmények között tárolták. A kérést a bíróság visszautasította, a törvényekre hivatkozva a gyártó cégről pedig nem adtak ki információt. Az ügyvédek még ma a legfelsőbb bírósághoz fordultak, de nem sok idejük maradt a magyar idő szerint szerda reggeli kivégzésig.

A napokban többen is tiltakoztak az ítélet végrehajtása miatt, attól tartanak, hogy Smullsnak illegális mérget adnak majd be. Ő lesz egyébként a harmadik három hónapon belül, akit így végeznek ki Missouriban. 

Nemrég Ohio államban fulladt botrányba egy kivégzés, csaknem 25 percig tartott egy évtizedekkel ezelőtt halálra ítélt férfi haláltusája, a családja végignézte. A kivégzés után a férfi ügyvédje beperelte az államot. 

Rovatok