Index Vakbarát Hírportál

Lóghat az iszlamista apóka

2014. január 30., csütörtök 15:04

Motiur Rahman Nizami, a legnagyobb bangladesi iszlamista párt vezetőjét már 43 éve próbálja az ügyészség különböző vádakkal megfogni, most úgy tűnik ez sikerült: fegyvercsempészés vádjában a dakkai bíróság csütörtökön bűnösnek találta. A később kirovandó büntetés pedig akár akasztás is lehet. - írja a BBC.

Az ítélet szerint a Dzsamaat-e-Iszlam 71 éves elnöke 2004-ben még ipari miniszterként 13 társával együtt a Bangladessel szomszédos indiai Asszam állam iszlám szeparatistáinak akart átpasszolni egy fegyverszállítmányt. A hatóságok azonban megtalálták az ideiglenes rejtekhelyet, és a szálakat sikerült Nizamiig visszavezetni.

Ő egyébként nem ma kezdte a pereskedést, már 1971 óta próbálnak különböző korrupciós, sőt, vallási bűncselekményeket rábizonyítani. Azóta már több hitsorsosát ítélték halálra különböző vádakkal A halálos ítélet Bangladesben akasztással jár, az országban csak a fegyveres erők tagjai élvezhetik a golyó általi halál kiváltáságát.

A politikai kérdések iránt igen érzékeny legfelsőbb bíróság azonban valószínűleg azt is mérlegelni fogja, a 170 milliós, 83 százalékban muszlim vallású lakosság hogyan reagálhat majd az ítéletre. A társadalom már így is robbanásig feszült, pár hete még lángban álltak a szavazófülkék a két legnagyobb párt híveinek összecsapásai miatt.

A Dzsamaat-el-Iszlam tagjai azonban már most az utcákra vonultak, hogy így tiltakozzanak a bírósági eljárás ellen. Abban ugyanis az iszlamisták és a jogvédő szervezetek között ritka egyetértés uralkodik abban a tekintetben, hogy az egész bírósági eljárás hemzseg a jogsértésektől.

Rovatok