Index Vakbarát Hírportál

Bálnavadászok támadtak a környezetvédőkre

2014. február 2., vasárnap 18:06

A japán bálnavadászflotta a Sea Shepherd hajóira támadt, az egyiken egy magyar nő is volt.

Kristóf Veronika beszámolója szerint „a szigonyágyús hajók veszélyes manővereket hajtottak végre hajóink előtt körözve, alkalmanként 3-5 méterre megközelitve minket”. A Sea Shepherd két hajója volt érintett az esetben, a Bob Barker és a Stewe Irwin nevűek, előbbi komolyan össze is koccant a Yushin Maru 2 nevű japán hajóval.

Sea Shepherd boat collides with Yushin Maru 3
Hammerstedt kapitány szerint az volt a szerencse, hogy vízszint feletti sérülése keletkezett csak a hajójának.

A Sea Sepherd leginkább azért akciózik, mert a japánok Antarktisz ausztrál vizein vadásznak, ahol az ausztrál törvények szerint tilos a bálnavadászat. Szerintük a mostani eset bosszú volt, mivel pár nappal korábban sikerrel akadályozták meg a japánok bálnavadászatát.

„A veszélyes manőverek mellett a szigonyágyűs hajók acélkábelekkel próbálták megrongálni hajóink propellerjeit, fémalkatrészeket dobáltak a Steve Irwin Zodiac-csónakjának legénységére, vizágyúzták a Bob Barker Zodiac-csónakjának legénységét, amint az önkéntesek megpróbálták elvágni és hajóinktól távol tartani a veszélyes acélkábeleket.”

Korábban is voltak hasonló támadások, tavaly télen például azután történt hasonló ütközés, hogy Sea Shepherd sokáig meg tudta akadályozni egy nagy japán bálnavadászhajó, a Nisshin Maru tankolását.

Rovatok