Index Vakbarát Hírportál

Ennyit keresnek a spanyol királyi család tagjai

2014. február 4., kedd 09:31

Egészen mostanáig a spanyol királyi családban I. János Károly király rendelkezett a családi kassza felett, egy új reform értelmében azonban a királyi család egyes tagjai a nyilvánosság előtt is ismert fizetést kapnak.

A királyné, doña Sofía évi 63 234 eurót (19,4 millió forint) kap, míg menye, Letizia hercegné 49 182 eurót (15,3 millió forint). Ezen felül további 68, illetve 53 ezer eurót kapnak reprezentációs keretként, többek között az öltözködésüket is ebből fedezhetik. A király a korábbiaknak megfelelően 292 752 eurót (91,2 millió forint), a trónörökös, Fülöp herceg pedig ennek a felét kapja.

A fizetések közzététele egyrészt reakció a királyi családot az átláthatatlan gazdálkodása miatt ért kritikákra, másrészt a spanyol El País szerint egyfajta „professzionalizáció” irányába hat, a protokolleseményeken való részvétel mostantól nem úri passzió lesz, hanem hivatás. Ilyen eseményekből egyébként elég sok van: tavaly 3 934 látogatója volt a királyi családnak, ez összesen 477 eseményen való részvételt jelent, amelyek közül 133 külföldön volt (utóbbiakat 19 utazás keretében bonyolították le).

A hivatalos eseményeken 2011 decembere óta nem vesz részt Krisztina hercegnő, ezért ő fizetést sem fog kapni. A fiatalabbik hercegnőt azért hagyják ki a naptárból, mert a férje ellen eljárás indult 5,8 millió euró közpénz elsikkasztása miatt, hamarosan pedig neki is bíróság elé kell állnia az ügyben. Szintén nem kap fizetést a nővére, Elena hercegnő sem, de neki azért jár 25 ezer euró a reprezentációs keretből.

A királyi családnak egyébként 2014-re egy 7,7 millió eurós keretet bocsátott rendelkezésére a kormány, de ebből várhatóan csak kevesebb mint 700 ezret fognak felhasználni. A királyi családnak égető szüksége van a népszerűségét növelő intézkedésekre, mivel egy januári felmérés szerint a spanyolok 62 százaléka azt szeretné, hogy a király mondjon le a trónról, és a monarchiát is kevesebb mint a felük támogatja.

Rovatok