Index Vakbarát Hírportál

Bangkokban és Bécsben a magyar hajléktalanokért

2014. február 13., csütörtök 12:36

Elindult az A Város Mindenkié (AVM) nemzetközi demonstrációsorozata, amellyel a hajléktalanság magyarországi kriminalizációja ellen tiltakoznak a világ több pontján található magyar nagykövetségek előtt.

Egyelőre a bécsi és a bangkoki akcióról érkeztek hozzánk fotók, a thaiföldi fővárosban a képek alapján egy csaknem harmincfős, döntően helyiekből álló csoport állt össze.

Bangkok, felhőkarcoló, 20. emelet

A bangkoki demostráció szervezője az Indexnek eljuttatott levelében azt írta: a demonstrációjukat helyi idő szerint délután 1 órakor kezdték el a Four Regions Slum Network (Négy Régió Slum Hálózat - FRSN) 40 tagjával, de a helyszínen hamar megjelentek a rendőrök. A szervezet vezetői a rendőröknek elmondták, hogy a magyar nagykövettel szeretnének kapcsolatba lépni, a nagykövetség azonban egy felhőkarcoló huszadik emeletén van, ezért onnan nem sokat észlelhettek az utcai demonstrációból.

A rendőrök végül beleegyeztek, a szervezet két aktivistáját pedig egy tolmács kíséretében felhívták a nagykövetségre. A nagykövet éppen nem volt benn, mert egy, a thai kormány által szervezett politikai megbeszélésen vett részt, de a konzullal és egy tanácsnokkal beszélhettek a tüntetők.

A követség dolgozói nagyon meglepődtek, mert állítólag korábban még senki nem demonstrált a képviselet épülete előtt. A tüntetőknek azt ígérték, hogy az esetet jelentik a magyar kormánynak, ugyanakkor biztosították az aktivistákat, hogy a magyar kormány tiszteletben tartja az emberi jogokat, törődik a hajléktalanokkal, és éppen új hajléktalanszállók építésén fáradozik. Az ezzel kapcsolatos részletekre azonban nem tudtak válaszolni, arra hivatkozva, hogy nem volt idejük felkészülni.

A nagykövetség munkatársai azt mondták, nincs szükség demonstrációkra, mert ők mindig nyitottak a párbeszédre. A tüntetők távozóban otthagytak egy sárga transzparenst 

Magyar nagykövet: Mondd meg a kormányodnak, hogy a hajléktalanság kriminalizálása törvénytelen!

felirattal – tudtuk meg az esemény egyik szervezőjétől.

Úgy tudjuk, csütörtökön Lisszabonban és Essenben is szerveznek megmozdulást.

Ön is ott van az egyik helyszínen?

Mint korábban megírtuk, az AVM február 13. és 15. között szervez tiltakozást több külföldi nagyvárosban, így Bécsben, Londonban, Dublinban és New Yorkban is. A szervezők elfogadhatatlannak tartják a közterületen való életvitelszerű tartózkodás tiltását, emellett úgy fogalmaztak, hogy Magyarországon „háború folyik a szegények ellen”.

A nap folyamán a későbbi tüntetések eseményeiről is beszámolunk.

Rovatok