Index Vakbarát Hírportál

Véget érhet az ellenzéki blokád Kijevben

2014. február 14., péntek 15:19 | aznap frissítve

Feloldhatja Kijev belvárosának blokádját az ellenzék. Erről a bebörtönzött exkormányfő, Julija Timosenko mögött álló Batykivscsina (Haza) párt egyik ukrán parlamenti képviselője beszélt a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek. Szergej Szoboljev szerint az amnesztiatörvény miatt 2500 aktivistájuk mentesül majd különböző büntetésektől. Ennek azonban feltétele, hogy az ellenzék elbontsa a november vége óta álló belvárosi barikdokat.

Viktor Janukovics ukrán elnök a RIA Novosztyinak azt mondta: reméli, hogy ezzel az intézkedéssel sikerül normalizálni az ukrán társadalmi és belpolitikai helyzetet, valamint újra sikerül majd normális párbeszédet kialakítani az ellenzékkel.

A tiltakozások azután indultak meg a Haza, a Vitalij Klicsko által alapított UDAR (Ütés) és a nacionalista Szvoboda (Szabadság) pártok vezetéséve, hogy Janukovics úgy döntött, nem írja a társulási szerződést az EU-val.

Péntek délután 234 fogva tartott tüntetőt engedtek ki az ukrajnai börtönökből – közölte pénteken az Interfax orosz hírügynökséggel Viktor Psonka főügyész. A kijevi Függetlenség terén demonstrálók „nemzeti ellenállási“ parancsnoksága szerint még tizenegy embert tartanak fogva.

A tüntetőket azért engedték ki a börtönökből, mivel ma lépett életbe a kormánypárti képviselők által is megszavazott amnesztiatörvény, amit Viktor Janukovics ukrán elnök pontosan 15 nappal ezelőtt írt alá. Akkor helyezte hatályon kívül a decemberben elfogadott, az ukrán állampolgárok jogait korlátozó törvényeket is, amiért a több hónapja tartó ukrán zavargások januárban újra kiéleződtek. 

A több mint 200 embert még januárban tartóztattak le „tömeges zavargásokban való részvétel“ címén. A kiengedett tüntetők még nem élvezhetik a teljes szabadságot, mivel csak feltételesen helyezték őket szabadlábra. Egyelőre házi őrizetben kell megvárniuk az ellenük indított nyomozások lezárását. Az ukrán főügyész szerint, ha az ellenzék az ígértekhez híven elhagyja az elfoglalt épületeket, akkor minden kiengedett tüntető ellen egy hónapon belül lezárják a nyomozást, és ezután a házi őrizetet is elhagyhatják. 

Klicskoék elégedetlenek

 Az egykori nehézsúlyú világbajnok bokszoló, Vitalij Klicsko pártja nem tekinti teljesítettnek az ellenzéki ultimátumot. 

Az embereket még mindig korlátozzák a szabad mozgásban, kiengedték őket a börtönből, de házi őrizetbe kerültek, vagyis, a jogaik gyakorlásában még mindig korlátozva vannak, és mindegyikük feje felett lebeg a büntetőeljárás, ezzel még nem teljesítették az ellenzék feltételeit

– mondta egy sajtótájékoztatón Rosztiszlav Pavlenko, az UDAR egyik képviselője.

A a Szvobodapárt sajtótitkára szerint a hivatali épületek szabaddá tételéről – az elfoglalt megyeházákról, a kijevi városházáról – a Majdanon döntenek vasárnap, az ellenzéki nagygyűlésen. Tarasz Koszivszkij kijelentette, hogy a párt aktivistái semmit sem tehetnek a Majdan engedélye nélkül.

Mindent teljesítettünk

Az ukrán kormány elégedett, már csak az ellenzékre várnak, hogy ők teljesítsék az ígéretüket.

Minden tüntetővel szemben egy eljárásjogi döntést hoztunk, hogy ezzel is humanitárius mederbe tereljük a tüntetőkkel szemben elindított büntetőeljárás végrehajtását

– mondta Vitalij Grusevszkij, a kormányzó Régiók Pártjának (PR) egyik képviselője.

Grusevszkij ezzel hatalom részéről teljesítettnek és lezárnak tekintik az amnesztiatörvény végrehajtását. Hozzátette, hogy most már az ellenzéken a sor, hogy felszabadítsák a megszállt épülteket.

Békésen tüntethetnek

Az amnesztiatörvény értelmében a tüntetőknek el kell bontaniuk a barikádokat a kormánynegyedben kitört zavargások helyszínén, a kormány és a parlament épületének helyet adó Hrusevszkij utcában.

A Liga.net ukrán hírportálnak nyilatkozó ellenzéki aktivisták szerint a kormány és az ellenzék között létrejött megállapodás csak arra vonatkozik, hogy a Majdan tér melletti utakat kell szabaddá tenni, hogy elindulhasson a forgalom, de a tüntetés befejezéséről szó sincs. Az aktivisták továbbra is kitartanak a Majdan tér békés elfoglalása mellett. Most már addig szeretnének maradni, amíg Janukovics elnök le nem mond.

Ukrajnában a két hónapja tartó tüntetések során összesen 267 tüntető ellen indult eljárás, közülük 234-et vettek őrizetbe a hatóságok. Az ellenzéki tüntetők jelenleg országszerte hat állami közigazgatási és helyi tanácsépületet tartanak megszállva: a kijevi városházát, Nyugat-Ukrajnában az ivano-frankivszk-i, a lvivi és a ternopili megyei adminisztrációk épületeit, továbbá Lviv megyében egy járási állami adminisztrációt, az ország keleti részén pedig a poltavai megyei tanács üléstermét. 

Rovatok