Index Vakbarát Hírportál

Így tüntettek külföldön a magyar hajléktalanokért

2014. február 16., vasárnap 16:01

A magyar nagykövetségek előtti demonstrációk megszervezésére buzdított világszerte a Város Mindenkié csoport. Az akció keretében a hajléktalanság magyarországi kriminalizációja ellen tiltakoztak február 13. és 15. között, az események helyi idő szerint péntek este értek véget.

A Facebookon meghirdetett központi eseménynek több helyi oldalhajtása lett: február 13-án csütörtökön Bangkokban, Bécsben, Essenbenés Lisszabonban, február 14-én pénteken Berlinben, Brüsszelben, Dublinban, Isztambulban, Kolozsváron, New Yorkban, Párizsban és Prágában, február 15-én szombaton pedig Londonban tiltakoztak a hajléktalanság kriminalizálása ellen Magyarország külképviseletei előtt. A legtöbb tüntetést követően a magyar kormánynak címzett tiltakozó közleményt adtak át a külképviseletnek.

A tüntetések szervezői szerint Magyarországon háború folyik a szegények ellen, mint írják:

A 2010-es választás egy átfogó hatalomgyakorlási és büntetőjogi fordulatot hozott Magyarországon: az alkotmányos demokráciát lényegében eltörölték, a dolgozók jogait megkurtították, korlátozták a szociális juttatásokhoz való hozzáférést és egy szigorú közmunkaprogramot vezettek be, a menekülteket egy igazságtalan fogvatartási rendszernek vetették alá, egyre súlyosabb büntető intézkedéseket léptettek életbe aránytalan szankciókkal, a közfoglalkoztatottak megfigyelése pedig soha nem látott mértéket öltött. A kapitalizmusba való 1990-es átmenet óta a szegénységi ráta és a jövedelmi egyenlőtlenség sosem volt ilyen magas, mint most.

A bangkoki és bécsi tüntetésről itt olvashat részletesen, a többiről a Város Mindenkié blogján, ezen és ezen a linken. A tüntetéseken jellemzően egy-egy maroknyi aktivista gyűlt össze, hogy világszerte szolidaritásukat fejezzék ki. A New York-i eseményt így foglalták össze a szervezők:

Magyarország nagykövetsége előtt gyűltünk össze, ahol skandáltunk és Picture the Homeless tagjai mondtak beszédet a hajléktalanság kriminalizációja ellen. Dósa Mariann is beszélt, aki megköszönte az esemény szervezését, szólt a nemzetközi összefogás jelentőségéről és kifejezte A Város Mindenkié szolidaritását egy új floridai törvény miatt, amit megtiltja, hogy a hajléktalan emberek betakarózzanak az utcán. A tüntetés végén a Picture the Homeless egy hajléktalan tagja átadta a csoport levelét a konzul titkárának.

„Magyarok és angolok együtt tüntettek szombat délután a londoni magyar nagykövetség előtt a hajléktalanság kriminalizációja ellen. A demonstrációt Londonban élő magyarok szervezték, hozzájuk csatlakoztak az Occupy London és angol hajléktalanszervezetek aktivistái″ – írták a londoni szervezők. Úgy tudjuk, itt a rendőrséggel kisebb vitába keveredtek a résztvevők, mert a hatóság szerint a lépcső használata birtokháborításnak számít.

A hajléktalantörvény

A parlament tavaly szeptember 30-án szavazta meg, hogy ezentúl szabálysértést követ el az, aki világörökségi területeken az utcán él. A MSZP és az LMP elutasította a javaslatot, a Jobbik – három nemmel szavazó képviselőjén kívül – tartózkodott, így csak a Fidesz támogatásával fogadták el a törvényt.

Ennek értelmében önkormányzatok ismét kijelölhetik azokat a városrészeket, ahol nem tartózkodhatnak életvitelszerűen hajléktalanok. A második nekifutásra az utóbbi esetben azért volt szükség, mert az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek találta a hajléktalanok kitiltását. A döntést azonban felülírta az alkotmány negyedik módosítása, amely lehetővé tette, hogy törvény vagy önkormányzati rendelet jogellenessé minősíthesse az utcán élést. Ezután a szabálysértő közmunkára kötelezhető, második alkalommal pedig már elzárással is büntethető.

A Fővárosi Közgyűlés novemberben fogadta el azt a rendeletet, amely jogellenesnek minősíti az életvitelszerű tartózkodást bizonyos közterületeken. A Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői szavaztak igennel, az MSZP és a PM nemmel, így végül 21-12 arányban ment át a javaslat. A Város Mindenkié csoport aktivistái a Városházán körülbelül negyven fős élőlánccal tiltakoztak a szavazás ellen, végül a rendőrök vitték el őket.

A hajléktalantörvénnyel kapcsolatos problémákról korábban mi is írtunk. Az AVM február 22-én szombaton 16 órától tüntet annál a szabálysértési irodánál, amit kifejezetten a hajléktalan emberek előállítására hoztak létre.

Egy budapesti hajléktalan egy napját bemutató nagyképünket itt nézheti meg.

Rovatok