Index Vakbarát Hírportál

Matteo Renzi lehet az új olasz kormányfő

2014. február 17., hétfő 12:56

Giorgio Napolitano olasz államfő hétfőn délelőtt Matteo Renzit, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkárát bízta meg a kormányalakítással. Renzi elfogadta a megbízást. A piacok a Renzi által ígért gazdasági reformoknak köszönhetően pozitívan reagáltak a bejelentésre, a tíz éves lejáratú államkötvények hozama a BBC szerint 3,64 százalékra csökkent.

Renzi a találkozó után bejelentette, hogy kedden megkezdi az egyeztetést a parlamenti erőkkel. A kijelölt miniszterelnök elmondta, hogy kormánya februárban nekikezd a választási reformnak, márciusban a munkanélküliség ellen dolgoz ki intézkedéseket, áprilisban megreformálja a közigazgatást, májusban pedig az olasz adórendszert – írta az MTI.

Amennyiben sikerrel járnak a Letta volt koalíciós partnereivel folytatott tárgyalások, Renzi lehet minden idők legfiatalabb olasz miniszterelnöke. A 39 éves Renzi két hónappal fiatalabban kaphatja meg a tisztséget, mint Benito Mussolini 1922-ben, de ehhez a parlament mindkét házának jóváhagyására is szüksége lesz.

Letta lemondott

Az előző miniszterelnök, Enrico Letta múlt pénteken mondott le. Letta azért távozott, mert a PD vezetősége még csütörtökön 136 igen, 16 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett a leváltása mellett döntött. A kormányfő a voksolás után bejelentette, hogy másnap le fog mondani.

Az olasz elnöki palota az alig háromnegyed órás pénteki találkozó után közleményt adott ki, amely szerint Enrico Letta feleslegesnek tartotta, hogy a parlamentben bizalmi szavazást kérjen tíz hónapja hivatalban lévő kormányának és benyújtotta „visszavonhatatlan“ lemondását az olasz elnöknek, aki elfogadta azt.

Rovatok