Index Vakbarát Hírportál

A svájci vadászgépek csak munkaidőben akcióznak

2014. február 18., kedd 10:04

A másodpilóta térítette el az etióp gépet, kizárta a kapitányt a pilótafülkéből, menedékjogot kért, majd kimászott egy kötélen, és letartóztatták – írtuk hétfőn. A FlightRadar 24 telefonos alkalmazás szerint az utasszállító gép több kört megtett Genf fölött, mielőtt leszállt volna. Közben olasz és francia harci repülőgépek kísérték. De hol volt Svájc és a vadászgépei?

Az AFP is ezt a kérdést tette fel, egyenesen a svájc légierőnek. Az pedig nem is kertelt, bevallotta: amikor az eset történt, még nem kezdődött el a vadászpilóták munkaideje, ezért nem tudtak közbelépni.

A svájci F-18-as és F-5-ös Tigrisek a földön várták a végkifejletet, hiszen csak reggel 8 és dél között, illetve egy kiadós ebédszünet után fél 2 és 5 óra között repülhetnek. És persze csak hétköznap, hétvégén munkaszünet van. Az etióp viszont reggel hat óra körül kezdett akciózni, tehát mire a vadászpilóták besétáltak munkahelyükre, már rég véget ért az egész cirkusz.

A légierő a hírügynökségnek elmondta, gondolkoznak azon, hogy munkaidejüket egész napra kiterjesztik, ennek jelenleg anyagi és személyi akadályai vannak. A nonstop ügyelet egyébként sem valósulhatna meg 2020 előtt, amikor is Svájc valószínűleg svéd Gripenekre cseréli majd flottáját. Ezenkívül a légierő költségeinek növeléséről a most következő népszavazás is dönt, de előzetes becslések szerint a lakosság 53 százaléka nem adna több pénzt a pilótáknak.

Rovatok