Index Vakbarát Hírportál

Több mint 140 kiskorú szexrabszolgát találtak tavaly

2014. február 18., kedd 10:45

Több mint 140 szexrabszolgaként fogva tartott gyereket azonosítottak tavaly Nagy-Britanniában, a megmentett gyerekek száma tavaly felével nőtt a korábbiakhoz képest. 88 kiskorút a tengerentúlról hurcoltak Nagy-Britanniába, főleg Vietnamból és Albániából, esetleg Romániából, míg 56-an a szigetországban születtek.

Ezen felül a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnél (NCA) tavaly 1746 potenciális emberkereskedelmi esetet jelentettek 112 különböző országból, vagyis 47 százalékkal többet, mint 2012-ben. Tavaly az elraboltak 64 százaléka volt lány, 36 százaléka fiú, és 26 százalékuk volt 18 év alatti. 

Az NCA-jelentés figyelmeztet, hogy a modernkori rabszolgatartásra egyre több példát látni. Tavaly fogták el például Ariel Castrót, a clevelandi emberrablót, aki tíz éven át tartott fogva és bántalmazott szexuálisan három nőt. Nagy-Britanniában egy 67 éves házaspárt állítottak bíróság elé, miután kiderült, hogy harminc éven át tartottak fogva három nőt, rabszolgaként dolgoztatták őket. A brit belügyminisztérium a közeljövőben komoly rajtaütéshullámra készül, és 2015 májusáig, azaz a következő választásokig új törvényeket is felvennének eszköztárukba.

Az NCA jelentése szerint az elrabolt nők fele prostituáltként érkezik Nagy-Britanniába, közülük kevesebb rabszolgává válhat. Az elrabolt férfiak kétharmadát fizetetlen munkára kényszerítik, a szexiparba tavaly 18 felnőtt férfit és 90 fiatal fiút kényszerítettek.

„Ezek a számok nem alkalmasak arra, hogy bemutassák a modern rabszolgaság teljes skáláját, sem a mögöttük álló emberi szenvedést. Ezért lépünk több fronton akcióba, beleértve a társadalom tájékoztatását” – mondta Karen Bradley belügyminiszter az Independentnek.

A globális rabszolgasági mutató szerint világszerte 30 millió embert tartanak rabszolgaságban, Nagy-Britanniában négyezret.

Rovatok