Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatási parancsot adtak ki Janukovics ellen

2014. február 24., hétfő 09:38

Cikkünk folyamatosan frissül.

Letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics leváltott államfő ellen az ukrán rendőrség – írja az MTI. Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter közölte, hogy Janukovicsot tömeggyilkosság vádjával akarják őrizetbe venni. A BBC által idézett eredeti szöveg szerint egészen pontosan „békés állampolgárok tömeges meggyilkolása” miatt körözik. „Janukovicsot és más az ügyben felelős embereket is körözött személynek nyilvánítottak” – mondta Avakov. Péntek óta az egyik legnagyobb kérdés, hogy merre bujkál a volt elnök.

Az első verziók szerint Kijevből Oroszországba repült, aztán a flightsradar24.com adataira hivatkozva felmerült, hogy inkább az Egyesült Arab Emirátusokba utazott az elnöki géppel. Az elnök tanácsadója, Anna German azt állította, hogy az elnök Harkovba repült péntek este Kijevből, a kelet-ukrajnai városban szerveződő ülésre, ahol a keleti és déli régiók vezetői gyűltek össze.

A korábbi ellenzék egyik vezéralakjából ideiglenes belügyminiszterré lett Avakov szerint Janukovicsot vasárnap a Krím-félszigeten található Balaklavában látták, de később egy társával együtt autóval távozott, egyelőre nem tudni hova.

A legfőbb ügyész feladatait ideiglenesen ellátó Oleg Magneckij vasárnap közölte, hogy akár nemzetközi körözést is kiadnak azok ellen a korábbi vezetők ellen, akiket felelősségre kell vonni a történtekért.

A legfrissebb hírek szerint az Egyesült Államok, az EU és az ENSZ is elismeri az új ukrán hatalmat. Ezt az ukrán parlamentben jelentette be az államfői feladatokat ideiglenesen ellátó házelnök, Olekszandr Turcsinov. Lengyelország – ami különösen nagy szerepet vállalt az ukrán válság kezelésében – kész segítséget adni Ukrajnának, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) segítséget kapjon. A lengyel külügyminiszter figyelmeztette az országot, hogy az oroszokkal is jó kapcsolatot kell fenntartaniuk, valamint tiszteletben kell tartaniuk Ukrajna „etnikai sokféleségét".

Oroszország: A rendőrség elárulása az aljasság csúcsa

Hazaárulónak nevezték az orosz tévében Janukovicsot, ami az MTI tudósítása szerint arra utal, hogy Moszkva nem fogja visszasegíteni a hatalomba Janukovicsot. A műsor, amiben a Janukovicsról szóló elemzés elhangzott a Kreml szócsöveként ismert. A műsorban hozzátették még, hogy:

Viktor Janukovics az összes elnöki jogkörök birtokában köteles lett volna biztosítani az ország stabilitását, megszüntetni a szakadást, csírájában elfojtani a szélsőségességet.

Az csak látszat volt, hogy Janukovics összezavarodott. Valójában igenis intézkedett. Az eredmény: valódi hazaárulás. Elárulta az ukrán népet, partnereit, sőt – ami az aljasság mélypontja – saját rendőrségét is

„A keletiek mérsékeltebbek, mint sok nyugati honfitársuk" – mondta egy szakértő a kínai állami hírügynökségnek. Szerinte elképzelhető, hogy ami Kijevben történt, az államcsíny, mert nem választásokon váltották le az elnököt. Az állami hírügynökség a kínai kormány befolyása alatt áll, az ukrán eseményeket nem kommentálták hivatalosan, hanem csak szakértőket szólaltattak meg a hírügynökségnél, tudósít az MTI.

Rovatok