Index Vakbarát Hírportál

2,5 milliárd lehet a spangliadó idén

2014. február 25., kedd 21:01

Coloradóban az év eleje óta legális a rekreációs célú marihuánafogyasztás és -kereskedelem, ésmost hozták nyilvánosságra az első adatokat arról, hogy mennyi adó folyik be a spangliboltokból: az első coloradói megyében, ahol megvan az összesítés, 56 ezer dollár, azaz 12,5 millió forint helyi forgalmi adó folyt be januárban.

Az AP szerint Pueblo Megyében két rekreációs spanglibolt volt januárban (orvosi céllal már korábban is lehetett árulni füvet Coloradóban), februárban még három nyitott. A boltok összbevétele januárban egymillió dollár, azaz 224 millió forint volt.

Éves szinten arra számítanak a döntéshozók, hogy éves szinten 670 ezer dollár, azaz 150 millió forint adó fog befolyni a megyében, az összforgalom pedig akár 11,2 millió dollár, azaz 2,5 milliárd forint is lehet, ha ilyen marad a kereslet.

Coloradóban több mint 160 rekreációs spanglibolt van, a legtöbb Denver megyében. „Még több füvet kéne eladnunk″ – viccelődött Pueblo megye pénzügyi vezetője, Cal Hamler, arra utalva, hogy egy új igazságügyi épületet szeretnének felhúzni, amihez még nincs meg minden forrás.

A coloradói spangliboltokról szóló részletes cikkünket itt olvashatja.

21 év fölött bárki termeszthet vadkendert vagy vehet füvet Coloradóban, mégsem boldog mindenki: a gyógyászati célból szívók félnek, hogy az új vásárlók felverik az árakat, mások az állam renoméját féltik, ráadásul hiába szabad szívni, ha a munkáltatók továbbra is kirúghatnak bárkit, aki megbukik a drogteszten. Az állam a fűadóból iskolát épít és reméli, hogy egy rakás pénzt spórolhat azzal, hogy felhagy a fogyasztók vegzálásával.

– írtuk közvetlenül az első boltok megnyitása után.

Rovatok