Index Vakbarát Hírportál

Kerry: Ukrajna nem egy zéró összegű játék

2014. február 26., szerda 09:15

„Ez nem egy zéró összegű játszáma, Ukrajna nem Nyugat és Kelet játékszere” – ezt állítja John Kerry. Az Egyesült Államok külügyminisztere szerint az elmúlt hetek történései nem az USA-ról vagy Oroszországról szóltak, hanem az ukrán népről, amely döntött saját jövőjéről. Kerry felszólította a nemzeteket az együttműködésre Ukrajna stabilitása érdekében, Oroszországnak pedig azt üzente, kész vele együttműködni, hogy mától béke legyen Ukrajnában, írja a BBC.

John Kerry kedden a brit külügyminiszterrel, William Hague-val is tárgyalt Washingtonban. A találkozó után a sajtónak azt mondta, „mindketten elkötelezettek vagyunk amellett, hogy támogassuk az ukrán népet, amely szenvedélyesen szólalt fel saját demokratikus jövője érdekében”.

Kijevben az új vezetésnek újra és újra meg kell küzdenie a helyi orosz lakosság ellenvéleményével. Oroszország is figyelmeztette nemrég a világot: Ukrajna „egyoldalú előnyöket keres”. Ugyanakkor a külügyminiszter Szergej Lavrov szerint Vlagyimir Putyin folytatni fogja a „be nem avatkozás politikáját” Ukrajna ügyében. Az ideiglenes elnök, Olexandr Turcsinov mégis aggódik, szerinte az ország szétszakadása komoly veszélyt jelent.

Korábban írtuk: az IMF küldöttsége hamarosan megérkezik Ukrajnába, hogy felmérje a gazdasági helyzetet. Az új ukrán kormány csütörtökön állhat fel. Janukovicsot még keresik. Eközben az amerikai focicsapat inkább kerülné az országot, Harkiv helyett Ciprusra megy.

Rovatok