Index Vakbarát Hírportál

Malajziai baleset: egy vietnami repülő talált valamit

2014. március 9., vasárnap 14:47 | aznap frissítve

Továbbra sem tudni semmi biztosat a szombaton eltűnt malajziai repülőről, habár egy vietnami keresőgépről olyan tárgyakat láttak a tengerben, amik akár a gép darabjai is lehetnek. A hatóságok szerint egyelőre a sötétben nem tudják megerősíteni, mit találhattak a vízben. A keresés közben nagy erőkkel folytatódik.

A szombaton eltűnt malajziai repülő után kutató egyik vietnami repülőről észrevettek valamilyen lebegő tárgyat a vízfelszínen 80 km-re délnyugatra Tho Chu szigettől, írja a Wall Street Journal. A keresőcsapat szerint elképzelhető, hogy egy ajtónak és a gép farkának egy darabját találhatták meg.

A maláj hatóságok és a légitársaság ugyanakkor még nem tudnak arról, hogy valóban a gép darabjait találták volna meg. Malajzia engedélyt kért a vietnami hatóságoktól, hogy öt keresőhajója is a vietnami vizeken ellenőrizhesse az észrevett tárgyakat, állítja egy vietnami lap.

#MH370 Vietnam search and rescue aircraft spotted new floating object. Authorities are not sure what it is. pic.twitter.com/m0peec6DVm

— Vu Trong Khanh (@TrongKhanhVu) 2014. március 9.

A hatóságok hivatalosan még mindig nem erősítettek meg semmit, de a Bloomberg úgy tudja, állítólag egy, a repülő roncsaiból származó ablakdarabot és két olajfoltot fejfedeztek a vízen. 

Eltűnt

A Malaysia Airlines Boeing 777-es repülőgépe 239 emberrel a fedélzetén Kuala Lumpurból tartott Pekingbe, és a Dél-kínai-tengeren tűnt el a légiirányítók radarjainak képernyőjéről. A gép helyi idő szerint éjfél után 41 perccel szállt fel Kuala Lumpurból, és fél kettőkor már elvesztették vele a kapcsolatot.

Az eltűnt malajziai gép keresésében már 34 repülő és 40 hajó vesz részt több országból. Katonai radarok jelzései arra is utalhattak, hogy a gép letérhetett a pályájáról, és visszafordulhatott, mielőtt teljesen eltűnt volna, ezért ezzel is számoltak a kutatóosztagok.

View Egy vietnami repülő talált valamit in a larger map

Vasárnap már egy szingapúri gép is azt jelentette, hogy valamilyen sárgás tárgyat látott lebegni a vízfelszínen a vietnami sziget közelében, de az arra érkező vietnami hajó nem találta nyomát. A kínai parti őrség első hajója vasárnap a déli órákban ért a baleset feltételezett helyszínére, és az első hat órában nagyjából 200 négyzetkilométert vizsgált át eredménytelenül.

Még nem tudni, pontosan mi történhetett a géppel, de a hatóságok egy esetleges terrorcselekményt sem zártak ki. Az biztos, hogy a hatóságok külföldi nagykövetségek közreműködésével három gyanús személyazonosságot vizsgálnak az utaslistán. Az Interpol bejelentette, hogy legalább két utas lopott iratokkal utazott, és más útlevelek ügyében is vizsgálódnak. Egyelőre annyi derült ki, hogy a lopott útlevéllel felszálló utas azonos helyen vette a jegyét.

A hírügynökségi jelentések szerint a gép fedélzetén 227 utas és a személyzet 12 tagja tartózkodott. Az utasok 14 különböző állam polgárai voltak: 154 kínai, 38 malajziai, 7 indonéz, 6 ausztrál, 4 francia (köztük három gimnazista) és 3 amerikai volt köztük.

Rovatok