Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok elfoglaltak egy ukrán katonai bázist

2014. március 22., szombat 16:37

A délutáni támadást követően a páncélozott harci járművekkel érkező orosz erők a New York Times és a BBC News információ szerint is elfoglalták a Krími félszigeten, Szevasztopol mellett található belbeki katonai bázist. A védők megadták magukat.

Az ukrán védelmi tárca szombat esti közlése szerint krími oroszbarát fegyveresek és az orosz hadsereg speciális egysége elfoglaltak egy ukrán hadihajót, a Szlavuticsot. A hajó a szevasztopoli kikötőben horgonyzott. A héten ez már a negyedik hadihajó, amelyet oroszbarát erők kerítettek hatalmukba  a Ternopil, a Luck és a Hmelnickij után.

Korában írtuk:

Lövések és robbanások hangja hallatszott a Krími félszigeten található belbeki katonai bázis közelében, amelyet orosz fegyveresek és tankok támadtak meg. A támadásban egyes információk szerint legalább egy ember megsérült,  írja a BBC. Arról egyelőre ellentmondó információk vannak, hogy az ukrán csapatok visszavonultak-e vagy védik a támaszpontot.

A Krím-félszigeten tartozkodó orosz erők - köztük mesterlövészek és páncélozott csapatszállítók - március 21-ig adtak határidőt az ukrán csapatoknak, azt mondták, addig értintetlenül hagyják a katonai bázisokat. Az orosz erőkkel körbevett belbeki bázsira beszorult ukrán katonák már korábban megkapták az utasítást, hogy használhatják a fegyvereiket, ha fegyveresek támadják őket. A támaszpont katonái nem álltak át az orosz erőkhöz, noha ezt Moszkva felajánlja.

Mindeközben több száz fegyvertelen oroszbarát tüntető foglalt el egy ukrán tengerészeti bázist a nyugat-krími Novofedorivkában. A támadók füstbombákat dobtak a bázisra, ezért az ott lévő katonák először visszavonultak a bázis központi épületébe, majd elénekelték a nemzeti himnuszt és elhagyták a területet.

Délután Donuzlavnál az orosz erők átvették az ellenőrzést a Donuzlavnál lévő utolsó ukrán hajó felett. Ukrajnának szombat óta nincs többé tengeralattjárója sem: Moszkva szerint a parancsnok önként adta át a 44 éves, 91 méter hosszú, dízeles Zaporozsjét az orosz hadiflottának, ukrán források szerint ezt az orosz erők kényszerítették ki.

Donyeck a Krím után menne

Több mint ötezer oroszbarát tüntető követelte szombaton Donyeckben, hogy írjanak ki népszavazást az Orosz Föderációhoz történő csatlakozásról – írta az MTI.

A tiltakozók átvonultak az egymilliós kelet-ukrán város központján, majd a helyi önkormányzat épülete előtt gyülekeztek, azt skandálva, hogy: "Krím! Donbasz! Oroszország!". Donbasz az ország nehézipari központjának számító Donyeck-medence orosz neve.

A tüntetők orosz zászlókat lengettek, szemben velük a kivezényelt rohamrendőrök védték az épületet, amelyben éppen Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter tárgyalt helyi tisztségviselőkkel.  

A demonstrációt kevesebb mint egy héttel azután rendezték, hogy a jogilag Ukrajnához tartozó, de többségében orosz lakosságú Krím félsziget referendummal döntött az Oroszországhoz csatlakozásról.

A német külügyminiszter a nap első felében Kijevben az ideiglenes ukrán elnökkel találkozott. Olekszandr Turcsinov kijelentette: országa kész fegyverrel is megvédeni magát. Igaz, eddig a krími orosz akciókat lényegében tétlenül fogadták az ukrán erők. A német diplomácia vezetője délután megbeszélést folytatott Arszenyij Jacenyuk ügyvivő ukrán miniszterelnökkel, amelynek során "Európa kettéhasítására tett kísérletként" értékelte a krími népszavazást. 

Jacenyuk elmondta, hogy az ország energiabiztonságának garantálása érdekében Ukrajnának szüksége lesz energiahordozókra az Európai Uniótól az esetlegesen kieső orosz földgáz pótlására. A tárgyalás során arra is kitértek, hogy Németország részt vehetne az ukrán hadsereg korszerűsítésében és megerősítésében.

Rovatok