Index Vakbarát Hírportál

Sms-ben szóltak a rokonoknak: senki sem élte túl a Boeing katasztrófáját

2014. március 25., kedd 00:02 | aznap frissítve

Bár a fél világot sokkolta a Malaysia Airlines Boeingjének március 8-i eltűnése, most sokan a Malaysia Airlines munkatársait támadják, amiért március 24-én, hétfőn nem személyesen, hanem csak egy sms-ben tájékoztatták a kínai utasok hozzátartozóit a fedélzeten tartózkodó 239 ember haláláról, írja az NBC.

Csak egy sms-t kaptak

A hírcsatorna a kínai családoknak eljuttatott angol nyelvű üzenetet is megmutatta:

Az sms szövege szerint a Malaysia Airlines mély sajnálattal tudatta a hozzátartozókkal, hogy 

az MH370-es gép minden kétséget kizáróan elveszett, és már senki sem él a fedélzeten. Amint azt a malajziai miniszterelnöktől is hallani fogják, el kell fogadnunk, hogy minden bizonyíték arra utal: a repülő lezuhant az Indiai-óceán déli részén.

A szakembereket is sokkolták

A New York-i egyetem intézményvezető pszichológus professzora, Karla Vermeulen  szerint

ez a sokkoló üzenet hatékonyan elérte ugyan a célját, de nagyon helytelen lépés volt egy ilyen tapintatlan és érzéketlen sms-ben közölni a tragédia hírét.

Hozzátette: ilyen helyzetekben a legszerencsésebb személyesen közölni a rossz híreket, és ezt nem lehet egy rövid szöveges üzenettel helyettesíteni.

Az Egyesült Államokban valóban az a tipikus, hogy a hozzátartozók halálhírét a légitársaság emberei, a Vöröskereszt önkéntesei vagy a hivatalos szervek közlik az emberekkel (a filmekben is számos példát láthatunk ilyen helyzetekre: gondoljunk csak a díszegyenruhás katonákra, akik megviszik a bajtársuk elestének hírét a családtagoknak). Vermeulen szerint ilyenkor az emberek sokszor összeesnek, sírni kezdenek, és igenis szükségük van a hivatalos szervek személyes jelenlétére.

James Halpern, aki a Sandy Hook általános iskolában 2012-ben történt, 27 halálos áldozattal járó lövöldözés után segítette az áldozatok hozzátartozóit, szintén nincs jó véleménnyel az sms-ekről, hiszen egy személytelen egyenüzenet után a hozzátartozók nem tudják kinek feltenni a kérdéseiket, és csak egyre kétségbeesettebbek és dühösebbek lesznek:

Ki a felelős a tragédiáért? Egészen biztos, hogy a hatóságok jól értesültek? Mihez kezdjek most?

A kínai külügy elégedetlen a maláj légitársasággal 

Az Indiai-óceánba zuhant Boeing esetében ráadásul súlyosbítja a helyzetet, hogy Kína már többször bírálta a maláj hatóságokat amiatt, hogy nem informálják megfelelően a 150 kínai utas hozzátartozóit a gép utáni nyomozásról.

A kínai külügyminiszter-helyettes, Hszie Hang-seng a légitársaság bejelentése után fel is szólította Malajziát, hogy adja át Pekingnek az elemzés alapjául szolgáló műholdadatokat és minden egyéb információt, amelynek alapján arra jutottak, hogy a gép lezuhant.

Rovatok