Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea lőtt, Dél-Korea visszalőtt

2014. március 31., hétfő 07:15 | aznap frissítve

Észak-Korea hétfőn faxon értesítette Szöult, hogy éles lőgyakorlatot tart a nyugati partvidéke melletti vizeken, ezért hajózási tilalmat rendel el a térségben. A lőgyakorlat már meg is kezdődött, de néhány gránát Dél-Korea felségvizein csapódott a vízbe.

Dél-Korea viszonozta a tüzet, a tűzvonalban található dél-koreai Bengnjong és Jonpjong sziget lakosait evakuálták, és óvóhelyekre vitték őket – írja az ABC News az AP hírügynökség jelentése alapján. A Fehér Ház közleményében veszélyesnek és provokatívnak minősítette az északi provokációt, Oroszország diplomatikusan a fokozódó feszültség miatti aggodalmának adott hangot.

Komoly következmények

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint az északiak 500, a déliek válaszul 300 lövést adtak le. A déliek szerint a koreaiak azt tesztelik, mennyire elszántan védik meg a déliek tengeri határaikat. Kína visszafogottságra intette a feleket.

Dél-Korea szerint egyelőre nincs jele, hogy az északiak nukleáris kísérletre készülnének. Jun Bjungsze déli külügyminiszer elmondta:

Komoly következményekre számíthat Észak-Korea, ha újabb nukleáris kísérletet hajt végre.

A dél-koreai hatóságok jelentése szerint egyik oldal sem adott le szárazföldi célpontokra vagy katonai objektumokra célzott lövéseket. A lövéseket egyébként az északi határvonal közelében adták le, melyet az 1950 és 1953 között zajló koreai háború végén húztak meg, de az északiak azóta sem ismerték el.

Ezen a környéken azóta is több kisebb összecsapás történt a két Korea haditengerészetei között. A két Korea papíron ma is háborúban áll egymással, fegyverszünetet kötöttek csak, nem békét. Egyik oldal sem ismeri el a másik által húzott határvonalat.

Phenjan bejelentése váratlanul érte déli szomszédját: Észak-Korea korábban akkor küldött ilyen figyelmeztetéseket Szöulnak, amikor rövid vagy közepes hatótávolságú rakétákat lőtt ki. Ezt a szomszédos országok a  nemzetközi tengerészeti jog megsértésének minősítették. 2010-ben egy hasonló esetnek halálos áldozatai is voltak: az észak-koreai tüzérség a két ország határának közelében fekvő Jonpjong dél-koreai szigetet lőtte, és négy ember meghalt.

Nukleáris kísérletekkel fenyegetőztek

Észak-Korea legutóbb nyolc nappal ezelőtt lőtt ki rövid hatótávolságú rakétákat a nyílt tengerbe. Dél-Korea szerint Phenjan lépése provokatív válasz volt a térségben folyó amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra. Az ENSZ biztonsági tanácsa elítélte akkor az északi akciót.

Észak-Korea vasárnap újabb nukleáris kísérletek végrehajtásával fenyegetőzött válaszul arra, hogy a héten az ENSZ nyilatkozatban ítélte el Phenjan legutóbbi, ballisztikus rakétákkal végrehajtott kísérleteit – írja az MTI. A KCNA állami hírügynökség által közzétett nyilatkozatban azt írták: nem kizárt a nukleáris kísérletek új formája, hogy megerősítsék az ország nukleáris elrettentési képességét. Részletekkel nem szolgáltak.

Szakértők szerint a kísérletet feltehetően egy robbanófejhez nem elegendő mennyiségű atomtöltettel hajtanák végre. Elemzők úgy vélekednek, hogy Phenjan még nem rendelkezik a rakétára erősíthető "mini atombomba" előállításához szükséges technológiával.

Rovatok