Index Vakbarát Hírportál

Folyamatosan átverte a CIA a saját kormányát

2014. április 1., kedd 13:38

Sokkoló információkat tartalmaz az az átfogó vizsgálat, amit kedden kapott kézhez az amerikai Szenátus hírszerző bizottsága -írja a Washington Post.  A felsőház - melynek érdeklődőbb tagjai után is illegálisan nyomozott a titkosszolgálat - által még 2009-ben rendelt 6300 oldalas vizsgálat most kiszivárgott részletei szerint a CIA a kormány elől is eltitkolt kínzóhelyeket tartott fent,  és ezeken a helyeken olyan jackbaueri eszközökkel próbált információt kicsikarni a fogvatartottakból,  mint a víz alá nyomás vagy falhoz csapkodás.

A titkos kihallgatóhelyeket, illetve a kínzást 2009-ben szüntette meg Obama elnök, de csak a mostani jelentés tárta fel a törvénytelen gyakorlat valódi kiterjedtségét.

A CIA ezeket az eseteket úgy tálalta a kormányzat felé, hogy más úton nem megszerezhető információkat szedett ki a fogvatartottakból, melyekkel emberi életek ezreit mentették meg. A "terrorizmus" hívószó a Szeptember 11. megismétlődésétől rettegő politikai vezetésénél minden indoklásánál nyerőnek bizonyult. 

  Az igazság azonban az, hogy a jelentések hazudtak: a CIA-legények a tucatnyi eset elemzése alapján szinte semmi értékelhető információt nem tudtak kiverni az emberekből. Ennek ellenére felsőbb utasításra gyakran akkor is folytatták a foglyok megpuhítását, amikor már egyértelmű volt, hogy mindent elmondtak, amit tudnak.

A gyakorlat még a CIA-n belül is vitatott volt, a vizsgálat beszámol egy esetről, amikor a Cég thaiföldi kínzóhelyiségét az ott dívó kegyetlen módszerek miatt otthagyta néhány ügynök. A jelentés nem tartalmaz semmiféle konkrét felelősségre vagy büntetésre vonatkozó javaslatot, de borítékolható, hogy a csúf részletek olvastán az Egyesült Államokban újból fel fog lángolni – az egyébként minden demokratikus állam számára tanulságos – vita arról, mennyire engedjük ki a titkosszolgálatok ellenőrzését a kezünkből.

Ami szintén érdekes: mivel a jelentés szerzőinek jelentős része az FBI-hoz köthető, ezért a két nagy hatalmú szervezet között gyűlölködés ismét jóadag muníciót kap.

A szenátus csütörtökön fog szavazni arról, hogy a vezetői összefoglalót az elnök rendelkezésére bocsátja-e, ami azért fontos, mivel csak Obama jogosult a publikálásra. 

Rovatok