Index Vakbarát Hírportál

Kelet-Ukrajna polgárháborús vidék lett

2014. április 13., vasárnap 09:41 | aznap frissítve

Több tucatnyian megsérültek és egy ember meghalt, miután az ukrán biztonsági szolgálat vezetésével terroristaellenes akció indult Szlovjanszkban, hogy kifüstöljék a kormányépületeket elfoglaló milicistákat. Számos kelet-ukrajnai nagyvárosban közben összecsaptak az egységes Ukrajnáért demonstrálók és az oroszpárti tüntetők. Az ukrán belügy a szeparatista tüntetőket terroristáknak minősítette, az elnök antiterrorista akciót jelentett be, az ukrán hadsereg bevonásával. Az USA nagykövete szerint az orosz hadseregben rendszeresített fegyvereik vannak és olyan az egyenruhájuk, mint a Krímben megjelenő katonáké. A NATO-főtitkár és az amerikai ENSZ-nagykövet, britek további szankciókkal fenyegeti Oroszországot. Az orosz külügy szerint a Nyugat felelős az ukrán helyzetért. Az ukrán belügy új terrorelhárító szervezetet hoz létre. Ukrajna miatt összeül az ENSZ BT. Janukovics sajtótájékoztatót tartott. Több ezer tüntető virraszt Luganszkban.

Reggeli haláleset után nem volt több áldozat, de annál több sérült, és újabb tüntetések a nagyobb városokban. Az ITAR-TASZSZ szerint a rossz időjárás ellenére több ezer oroszpárti tüntető virraszt Luganszkban az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) elfoglalt épülete előtt, egyelőre nem volt atrocitás. Odesszában 2000 oroszpárti tüntető demonstrál  ukrán belbiztonsági szolgálat épülete előtt. Donyeckben kiürítették az egyik helyi tévétársaság épületét, mert úgy tudják, hogy a tüntetők el akarják foglalni. A Kommerszant szerint a mariupoli összecsapásokban hat ember sérült, őket az intenzíven ápolják.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott vasárnap késő este Viktor Janukovics elmozdított ukrán elnök. A volt államfő szerint az új ukrán hatalom azután döntött arról, hogy beveti a sereget Ukrajna keleti régiójában, hogy egyeztettek a CIA vezetőjével. Ezért az új vezetőket büntetőjogi felelősség fogja terhelni. Szerinte Ukrajna a csőd és a polgárháború szélére sodródott, hála az amerikaiaknak.

Ви їх шукали? Легітимні #Пшонка #Янукович та #Захарченко виступили перед журналістами в Ростові-на-Дону pic.twitter.com/lfHRZHGah6

— Радіо Свобода (@radiosvoboda) April 13, 2014

A  volt elnök minden ukránt arra kér, hogy őrizze meg a hidegvérét, és ne üljön fel a provokációnak. A sajtótájékoztatón a volt ukrán elnök mellett ott ült, a volt főügyész és belügyminiszter.

Az ukrán belügyminiszter, Arszen Avakov Facebook-oldalán jelentette be, hogy a belügy alá tartozó országos fegyveres terrorelhárító szervezetet hoznak létre, hogy megvédjék Ukrajna területét, és gátat szabjanak a terrorizmusnak. A LIFENEWS orosz hírportál szerint az ukrán belügy fegyveres alakulatokat csoportosít át Nyugat-Ukrajnából a dél-keleti régióba.

Az orosz kérésnek eleget téve rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) az ukrán helyzetről. Az ülés helyi idő szerint vasárnap este nyolckor kezdődik, magyar idő szerint hétfőn hajnali kettőkor.

A tanácskozás hírét a Reuters brit hírügynökségnek és az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek is megerősítették. Egy diplomata azt mondta, hogy már jelenleg is folynak tárgyalások Ukrajna részvételével. 

Moszkva azért kérte a rendkívüli ülést, mert Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő hétfő reggelig (közép-európai idő szerint 8 óráig) adott haladékot a közigazgatási és egyéb épületeket megszállva tartó kelet-ukrajnai oroszpárti aktivistáknak fegyvereik letételére. Turcsinov vasárnap este, az ukrán tévében elhangzott bejelentése szerint „átfogó terrorizmus ellenes hadműveletet“ terveznek az ukrán hadsereg bevetésével a keleti országrészben.

Az orosz külügyminisztérium erre reagálva közleményében a Nyugatra hárította a felelősséget egy ukrán belháború megakadályozásáért, mondván, hogy a Nyugatnak „vissza kellene fognia“ szövetségeseit az ukrán kormányban.

Vasárnap délután: nyilatkozatháború

Nem volt békés a vasárnap délután sem, az ukrán belügyminisztérium adatai szerint 50-en sérültek meg a harkovi összecsapásokban, 10 embert kórházba kellett szállítani. Az Interfax a donyecki regionális kormányra hivatkozva arról írt, egy halott és tíz sebesült volt Szlovjanszkban. Harkovban 500 oroszpárti tüntető botokkal felszerelve hatolt be a harkovi városháza épületébe, az orosz Interfax szerint több tucat ember sérült meg.

A Krímtől északra lévő Zaporizzsja város főterén 200 oroszpárti tüntetőt vett körbe 5000 egységes Ukrajnáért demonstráló ember, először csak tojásokkal dobálták az oroszpárti tüntetőket, később pedig verekedés is kialakult a téren, a rendőrök választották szét a két tábort. 

Jobb Szektor vs oroszpártiak

Odesszába, Ukrajna ötödik legnagyobb városában is tüntettek, több ezren  ukrán zászlókkal vonulnak fel az egységes Ukrajnáért. 

Olekszander Turcsinov, megbízott ukrán elnök egy tévé interjúban arra kért minden ukránt, hogy ne támogassa az oroszpárti tüntetőket, és amnesztiát ígért azoknak, akik önként elhagyják az elfoglalt épületeket. Turcsinov szerinte Oroszország háborút folytat Ukrajna ellen, ezért nagyszabású antiterrorista akcióba kezd a belügy Kelet-Ukrajnában, az ukrán fegyveres erők bevonásával. Olekszandr Turcsinov hétfő reggelig adott haladékot a kelet-ukrajnai oroszpárti aktivistáknak a fegyvereik letételére.

Az ukrán külügyminisztérium még mindig úgy gondolja, hogy a kelet-ukrajnai zavargásokat az orosz titkosszolgálat szervezte,  erre bizonyítékuk is van, és 17-én a genfi találkozón, ahol az EU-USA-Oroszország-Ukrajna négyes tárgyalni fog,  meg is mutatják.

A Nyugat tovább szankcionálna

Az Egyesült Államok kész fokozni az Oroszország elleni szankciókat, ha Ukrajnában folytatódnak az elmúlt napokban tapasztalt akciók

– mondta Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet vasárnap, az ABC amerikai televíziónak. Az amerikai diplomata szerint a kelet-ukrajnai városokban oroszbarát fegyveres csoportok által elkövetett fegyveres támadások magukon viselik Moszkva kézjegyét.

Rasmussen dán NATO-főtitkár további szankciókkal fenyegette meg Oroszországot egy interjúban. Felrótta Moszkvának, hogy katonákat állomásoztat az Ukrajnával közös határán, és 

törvénytelen népszavazást tartott a Krímben.

Szerinte Oroszország válaszút előtt áll: vagy véget vet annak, hogy másokat hibáztasson saját tetteiért, kivonja katonáit, tartja magát nemzetközi kötelezettségeihez, és megkezdi a bizalom helyreállítást, vagy pedig még szélesebb körű nemzetközi elszigetelődés vár rá.

Az eddig is veszélyes helyzet további éleződését jelzi, hogy fegyveres csoportok kormányépületeket foglalnak el kelet-ukrajnai városokban, amíg Moszkva nem határolódik el nyilvánosan ezektől a törvényellenes akcióktól, addig „óhatatlanul adódik az a feltételezés“, hogy Oroszország részese e fejleményeknek – írta vasárnapi nyilatkozatában a brit külügyminisztérium.

Az orosz külügyminisztérium közleményében mindent tagad, szerintük Amerika és az EU okozta a válságot Ukrajnában, elítélik az ukrán elnököt, hogy Ukrajna dél-keleti részében be akarja vetni a hadsereget. Szerintük csak a nyugati államok segítségével kerülhető el a polgárháború Ukrajnában, ezért Moszkva szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az EBESZ elé kellene vinni a kérdést.

Vasárnap délelőtt: halottak Szlovjanszkban

Mindkét oldalon vannak halottak és sebesültek az ukrán belügyminiszter szerint, miután az ukrán különleges erők terroristaellenes műveletet indítottak  Kelet-Ukrajnában, írta az MTI. 

Arszen Avakov Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egyik embere életét vesztette, további öt pedig megsebesült, ez utóbbiak között van az SZBU terroristaellenes központjának vezetője. A miniszter szerint a szeparatisták között „meghatározatlan számú“ halott van és nagyjából ezer tüntető támogatja őket. 

Az ukrán belügyi erők a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban indítottak ostromot vasárnap reggel, ahol előző nap terepruhás oroszbarát fegyveresek elfoglalták a belügyminisztérium és az SZBU helyi épületét.

Szlovjanszk

A 100 ezer lakosú Szlovjanszk a donyecki területen található, 150 kilométerre az orosz határtól. Az országrész Ukrajnáról való leválását követelő oroszbarát tüntetők már napokkal korábban megszállták a közigazgatás épületét a kelet-ukrajnai Donyeckben, Luganszkban és Harkovban.

  

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Facebook-profilján jelentette be, hogy a terrorellenes akciót az SZBU irányítja, és abban különféle biztonsági szervek egységei részt vesznek. Avakov "nagyon kemény" választ ígért, szerinte különbséget kell tenni a tüntetők és a terroristák között. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint a bejelentést követően az utcákon autógumikból, homokzsákokból és falapokból barikádokat kezdtek emelni az elfoglalt rendőrségi épületnél.

A CNN szerint a miniszter nem sokkal később felszólította a civileket, hogy hagyják el a városközpontot, maradjanak lakásaikban és ne menjenek az ablakok közelébe. A szeparatisták ugyanis szerinte bármiféle tárgyalás nélkül tüzet nyitottak az ukrán különleges egységekre.

A város polgármestere állítólag levette a városházára korábban kitűzött orosz zászlót. Sok oroszpárti civil van az utcákon, a városba vezető utakat is segítenek lezárni.

RT @maxseddon Old folks blocking main road into Slavyansk, eastern #Ukraine . Truck brought tires for barricades pic.twitter.com/Z0BPWPZe41

— Monika Kalinowska (@mkalinowskaa) April 13, 2014

Bár Avakov azt állította, lövések dördültek el, az MTI szerint a Reuters helyszínen lévő tudósítója délelőtt még nem hallott lövéseket. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség pedig csak annyit jelentett, hogy két harci helikopter járőrözik Szlovjanszk felett, ötpercenként repülnek át a városközpont felett. Az épületfoglalók a barikádokra Oroszország, a nemrég kikiáltott "donyecki népi köztársaság", valamint a "Donbassz (Donyec-medence) népi milícia" zászlóit tűzték ki.

Szombat: jöttek a terepruhások és épületeket foglaltak

Ahogy az Index is megírta, tegnap foglalták el a város több hivatalos épületét, köztük az ukrán biztonsági szolgálat helyi főhadiszállását terepruhás oroszbarát fegyveresek, akikről az AFP több forrásból azt írta, a szomszédos Donyeckből érkeztek, egyébként pedig a „donyecki köztársaságot kezdeményezők csoportja" néven nevezték magukat. Legalább 400 kézi- és 20 automata fegyvert zsákmányoltak, amit később a városban összegyűlő több száz oroszbarát tüntetőnek elkezdtek szétosztani. A városba vezető utat gépkarabéllyal felfegyverzett álarcosok zárták le.

Donyeckben is behatolt szombaton kétszáz tüntető a helyi rendőrkapitányság épületébe, az odaküldött rohamrendőrök is átálltak az oldalukra. De megjelentek az oroszpárti fegyveresek a szintén Donyeck megyében lévő Kramatorszkban is, ahol tűzharcra is sor került. Az ugyancsak ebben a megyében lévő Krasznij Limanban szintén ismeretlen fegyveresek vették tűz alá a helyi rendőrséget.

USA: Ezek bizony az oroszok

A Kramatorszki bevonulásról videó is készült, itt látható. Egy Twitter-felhasználó szerint a felvételen olyan szavak is elhangzanak (például a поребрик, jelentése: járda), melyeket Szentpéterváron szokás például használni, de Ukrajnában biztosan nem.

Jönnek az oroszok

A kelet-ukrajnai városokban megjelenő támadók AK100-as gépkarabélyt használtak, ami csak az orosz hadseregben van rendszeresítve. Az Egyesült Államok kijevi nagykövete, Geoffrey Pyatt vasárnap arról írt, a kelet-ukrajnai városokban megjelenő milicisták orosz fegyverzettel vannak ellátva és ráadásul ugyanolyan uniformist viselnek, mint a Krímet megszálló oroszok.

Rovatok