Index Vakbarát Hírportál

Malina Hedvigért tüntetnek Pozsonyban

2014. április 16., szerda 12:14

„Ma Hedvig, holnap te? – Önkény helyett igazságot követelünk!” – ezzel a jelszóval hirdette meg április 30-ra Pozsonyban a tüntetést a Híd-Most és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) ösztönzésére a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala – írta az Új Szó.

A tüntetésre azután tett javaslatot Bugár Béla, a Híd-Most párt társelnöke, hogy a 2006 őszén megtámadott Malina Hedvig ellen április elején vádat emelt az ügyészség hamis vallomás és hamis eskütétel miatt.

Vallomása szerint az akkor 23 éves nőt Nyitrán verte meg két férfi, mert magyarul beszélt.

„Ez a vádemelés áldozatból vádlottat kreál, és nem szolgál mást, mint a hatalom erődemonstrációját a teljes szlovákiai magyar közösséggel szemben, valamint Robert Fico személyes presztízsének növelését” – írta a Kerekasztalnak küldött levelében Bugár.

A tiltakozással Malina sorsán túl az igazságszolgáltatás általános visszásságaira is fel kívánják hívni a figyelmet. A szervezők reményei szerint a kezdeményezéshez szlovák szervezetek is kapcsolódnak.

Az új elnök megkegyelmezne

A most már Győrben élő, , immár Zsák Malina Hedvig nevet viselő kétgyermekes édesanya sorsa a márciusi elnökválasztás után is téma volt. A Robert Ficót meglepetésre legyőző Andrej Kiska nemrég elmondta: ha elítélnék Malina Hedviget, akkor ő beiktatása után elnöki kegyelemben fogja részesíteni.

Rovatok