Index Vakbarát Hírportál

Döcög az ukrán hadsereg keleten

2014. április 16., szerda 07:55

Folytatódik a kedden megkezdett terrorelhárító akció Kelet-Ukrajnában. A kijevi akció Moszkva szerint polgárháborúba sodorja az országot. Putyin Merkellel tárgyalt a helyzetről. A kijevi vezetés szerint az oroszbarát szeparatistákat Moszkva saját erőivel is támogatja, a Kreml szerint a vád abszurd. A NATO növelné a jelenlétét a Baltikumban és a Földközi-tengeren.

Visszaszerezték a kramatorszki katonai repülőteret az ukrán erők a kelet-ukrajnai szeparatistáktól – egyelőre ennyi az eredménye a kedden elindított terrorelhárító akciónak, amelyet az ukrán hadsereg különleges egységei a kelet-ukrajnai szeparatisták ellen folytatnak. Egyes források 4-11 halottról tudnak az akció kapcsán, az ukrán hivatalos beszámolók szerint a repülőteret áldozatok nélkül szerezték vissza. A belügyminisztérium képviselője szerint foglyul ejtettek több szeparatistát is, de Sztanyiszlav Recsinszkij konkrétumokat nem közölt.

Azt azonban elmondta, hogy a repülőtér visszaszerzése az első komoly siker. Az erők egyelőre továbbra is a 120 ezres Donyeck megyei városra koncentrálódnak. Bár tegnap már arról szóltak hírek, hogy az ukrán erők Szlovjanszkba is bevonultak, Recsinszkij szerint a 120 ezres városban még nem jelentek meg.

Igaz, Kramatorszkban azt is vitatják, hogy egyáltalán harcot kellett vívniuk az ukrán erőknek a repülőtérért. Helyszíni beszámolók szerint azt nem is foglalta el korábban senki, csupán az oda vezető utakat ellenőrizték a magukat önvédelmieknek mondó erők.

A fogolykérdést is vitatják a helyiek, akik szerint legfeljebb az Ukrán Biztonsági Tanács (SZBU) által megbízott Vaszilij Krutov került kis híján fogságba, amikor a repülőtér közelében próbálta a feszült civileknek elmagyarázni, hogy milyen akció is zajlik a városban.

Az oroszok már Donyeckben vannak?

Az ukrán kormányfő helyettese szerint az orosz hadsereg légideszantosai is Ukrajna területén vannak. „Putyin minden szava hazugság arról, hogy itt nincsenek orosz katonai erők” – idézte Vitalij Jarjomát az Unian.

Dmitrij Timcsuk, az Információs Ellenállás nevű szerveződés vezetője szerint valóban vannak orosz katonák Szlovjanszkban is, olyannyira, hogy az ukrán erők körbe is zárták a várost, abban bízva, hogy sikerül néhányat elfogniuk.

Eközben Kramatorszkban a helyiek kaptak el két ukrán tankot, amit puskalövés nélkül vettek el a katonáktól. A helyiek nem csak civilekből álltak, a felvételeken rangjelzés nélküli, terepruhás csoportok is láthatók.

Ahhoz képest, hogy civilekről, és önkéntesekről van szó, elég gyorsan elsajátították a tankok kezelését.

Harckocsikkal farolgatnak Szlovjanszkban

Az Ukrajna föderalizációját követelő, Moszkva támogatását élvező kelet-ukrajnai szeparatisták jelenleg nyolc város megyei hivatalát tartják ellenőrzésük alatt Donyeck megyében. Ezek közül több helyen a polgármesteri hivatalt és a rendőrséget is elfoglalták a magukat önvédelmieknek nevező erők.

Az Ukrajnától a Krím félszigetet márciusban megszerző orosz vezetés szerint a kijevi kormány által indított katonai akció alkotmányellenes és polgárháborúba sodorja Ukrajnát.

Vlagyimir Putyin kedd este telefonon beszélt Ban Kimunnal. Az ENSZ főtitkárával az orosz elnök közölte: azt reméli, hogy a világszervezet elítéli majd Kijev katonai fellépését.

Putyin később a helyzetet megtárgyalta Angela Merkellel. A német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésben az elnök a csütörtökre tervezett genfi megbeszélés fontosságát hangsúlyozta, amelyen Oroszország és Ukrajna mellett az EU és az Egyesült Államok képviselteti magát.

A NATO szerdára rendkívüli ülést hívott össze az ukrajnai helyzet megvitatására. Kedden a NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen jelezte, hogy a katonai szövetség nem vizsgálja Ukrajna katonai megsegítését, mert bízik a diplomáciai megoldásban, de felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a szeparatisták támogatásával, vonja vissza erőit az ukrán határról.

Rasmussen szerdán közölte, hogy a katonai szövetség az ukrán helyzetre válaszul növelni fogja jelenlétét szárazföldön, vízen és a levegőben is a Földközi-tenger keleti medencéjében és a Baltikumban is.

Rovatok