Index Vakbarát Hírportál

Női névvel él tovább a WikiLeaks-szivárogtató

2014. április 23., szerda 20:47

A WikiLeaks-nek több mint 700 ezer oldal titkos információt és videókat kiszivárogtató Bradley Edward Manning hivatalosan is Chelsea Elizabeth Manningre változtathatja a nevét, írja az NBC News. A kansasi bíróság engedélyezte a névváltoztatást.

Manning közleményében azt írta, hogy "ez egy izgalmas nap", és reméli, hogy az ő esete felhívja majd az amerikaiak figyelmét, hogy a transzneműeknek minden nap küzdeniük kell azért, hogy teljes életet élhessenek. Átírják születési bizonyítványát és katonai dossziéját is, de nem fogják női börtönbe átszállítani.

A Kansas állambeli Fort Leavenworth-ben fogva tartott volt közlegényt tavaly augusztusban ítéltek 35 év börtönre, és megfosztották minden katonai rangjától és járandóságától is. Ezután nem sokkal jelenette be, hogy Chelsea-re változtatja a nevét, és hormonterápiát kezd, hogy nőként élhessen tovább.

A férfi már régóta küzdött a problémával, korábban Manning Breanna álnéven chatelt rendszeresen, és otthonában külön dossziéban gyűjtötte a nemi identitás zavaraival kapcsolatos cikkeket. Ügyvédei azzal védték, hogy egy zárkózott, enyhén zavart férfi, akire nagyon rossz hatással voltak az Irakban töltött katonaévek.

Rovatok